Mozaik

Megkezdődött a denevérszezon

Getty Images
Getty Images

Múlt hét csütörtökön Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai éjszakai detektorozással egybekötött denevérhálózást tartottak a Csáfordi-erdőben.

Kapcsolódó
Szlovákiában tanyázik a legöregebb magyar denevér
A gyűrűje tanúsága szerint 26 és fél éves.

A park Facebook-oldalán közzétett írás szerint a mintavételezés célja a térség denevérfaunájára vonatkozó új biotikai adatok gyűjtése volt.

Mint fogalmaztak, az aprócska repülő emlősöket egy erdei dagonyázó köré kifeszített hajszálvékony hálókkal igyekeztek befogni, mely nem csak nagyobb rovarbőséget, hanem ivóhelyet is biztosít a denevérek számára.

A csípős hideg ellenére érdemes volt hálókat állítani: hanghatározással azonosított szoprán törpedenevérek, közönséges denevérek és egyéb Myotis fajok mellett két tipikusan erdőlakó – ám épp ezért ritka – faj, a nyugati piszedenevér és a Brandt-denevér akadt kézre, közölték.

Emlékeztettek, március végéig a denevérek újra aktívvá válnak és elhagyják telelőhelyeiket. A megtermékenyített nőstényekben megindul az embrió fejlődése, a vemhes nőstények pedig nyári szálláshelyeikre vonulnak. Fajtól és időjárástól függően május végén, június elején hozzák világra utódaikat, kölykeik pedig a nyár végére válnak röpképessé.

Ivarérettségüket a nőstények 3-4 hónap, míg a hímek másfél éves korukban érik el.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a tavasz és nyár folyamán több alkalommal tart majd denevérhálózást, az éjszakai kalandban bárki részt vehet.

Kapcsolódó
Naponta ezer szúnyogot is elfogyaszt egy denevér
Egyetlen példány élete során több, mint 2.7 millió szúnyogot pusztít el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik