Mozaik

Végleg bezár a gödöllői erdei kisvasút

Facebook/Gödöllői Kisvasút
Facebook/Gödöllői Kisvasút
A Gödöllői Erdészeti Arborétum új kezelője más koncepció szerint üzemeltetné a turisztikai attrakciót, melyben a kisvasútra már nem tart igényt.

A kisvasutat működtető egyesület a Facebookon osztotta meg a szomorú hírt.

A Gödöllői Erdei Vasút Október 2-ával végleg megszűnik! A helyzet előtt mi magunk is csalódva, értetlenül állunk. Egyesületünk éveken át végzett kitartó munkájának hála létrejött egy csoda, ami évek alatt a térség egyik legmeghatározóbb turisztikai eleme lett és számos gyermek, felnőtt arcára csalt mosolyt. 2017-ben kezdtük munkálatainkat, akkor a Gödöllői Erdészeti Arborétumot kezelő Pilis Parkerdő Zrt.-vel együttműködve. Kisvasút létrejöttének célja az egyesületünk által összegyűjtött műszaki történeti emlékek gyűjteményének méltó helyre való elhelyezése és bemutatása mellett a térség és az Arborétum turisztikai felfuttatása is célkitűzés volt. Ennek sikerét az elmúlt évek drasztikus látogatószám növekedése is mutatja

– olvasható a bejegyzés.

Az okokkal kapcsolatban azt írták, hogy az arborétum területe kezelőt váltott és a Pilis Parkerdő Zrt. az együttműködésben vállalt szerepét átadta az új kezelőnek.

Sajnos az új kezelő más koncepciót szánt a terület hasznosításának, amibe a kisvasút és az azt látogató széles társadalmi réteg nem illik bele. A helyzettel egyetérteni nem tudunk, viszont a terület tulajdonosának döntése számunkra kényszerhelyzet.

A Pilisi Parkerdő Zrt. egyébként 2022 áprilisában írt arról weboldalán, hogy új üzemeltetőt kap a Gödöllői Erdészeti Arborétum. Májusban már új néven, Arbo Parkként fogadta a vendégeit az arborétum, melynek kezelői feladatait a parkerdő által létrehozott Erdők a Közjóért Alapítvány látja el.

Az erdei vasút idén márciusban már nehéz helyzetbe került, amiről mi is beszámoltunk. Ekkor még csak a menetrendi közlekedéssel álltak le. Pályázataikat forráshiány miatt elutasították, egyedül a gödöllői önkormányzattól kaptak pénzt.

Köszönjük a rengeteg támogatást, adományozott értéket. Ezeket nem fogjuk veszni hagyni, célunk projektünk átmentése és tovább folytatása befogadó környezetbe. Erre jelenleg is több lehetőség kínálkozik. Továbbiakban ezután is várjuk Cégek, Önkormányzatok, Magánszemélyek és minden olyan legalább 1 kilométer hosszú és 2,5 méter széles egybefüggő erdős területtel rendelkező szervezeti formák megkereséseit, ahol a turizmus fejlesztésében látják a jövőt

– írta az egyesület, aki az ajánlatokat a godollokisvasut@gmail.com címre várja.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik