Virágzó vidékünk

Drón „kémkedett” a Gödöllői Királyi Kastély felett

ABZ Drone Kft.
ABZ Drone Kft.
Magyarországon először végeztek így zöldkataszter felmérést történelmi jelentőségű helyen.

Levegőből, valamint a földről készült fotók és mérések segítségével egy olyan térinformatikai adatbázis jött létre, amelynek köszönhetően a jövőben pontosabban lehet majd megtervezni a Gödöllői Királyi Kastély parkjában időszerűvé váló munkálatokat. Emellett olyan fejlesztések megvalósítására is lehetőséget nyújt, amelyek a műemléki és természetvédelmi oltalom alatt álló történeti kertben a programkínálat szélesítéséhez járulnak hozzá.

Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyát a 18. században építették I. Grassalkovich Antal gróf számára, majd a 19. század második felében az osztrák császár és Erzsébet magyar királynő (Sisi) rezidenciájául szolgált. A második világháború után a kastélyt súlyosan elhanyagolták, majd 1996-ban kezdődött meg a szakaszos restaurálása, és azóta nyitva áll a látogatók előtt.

A kastély épülete és parkja egyaránt nagyon népszerű kirándulóhely. Az épületben a kiállításokon és más programokon közel 300 000 vendéget fogadtunk 2022-ben, a parkba pedig több mint 600 000 belépést regisztráltunk

– ismertette Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója, aki azt is elárulta, hogy a park 26 hektáros területe nagyjából 2000 fának és a hozzájuk tartozó zöld vegetációnak ad otthont, két mezei nyúl család, róka család, illetve számos madárfaj – többek között kuvik és bagoly – is színesíti állatvilágát.

MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Precíz mérések földön és levegőben

Magyarországon mindeddig főként önkormányzati területek számára készültek hasonló zöldkataszter felmérések, a Gödöllői Királyi Kastély az első történelmi jelentőségű intézmény, amely erre megbízást adott. A park területét egy nagyfelbontású RGB kamerával felszerelt drón pásztázta a magasból, miközben több ezer fényképet készített, amelyeket később egy fotogrammetria szoftver olvasztott egybe, egyetlen hatalmas képpé.

A fényképen felülnézetből láthatók a növényzet mellett az utak, illetve a területen található objektumok is, úgymint padok, szobrok, táblák. Ezek közül egyetlen kattintással ki tudjuk választani, érdeklődésünk tárgyát, pontos adatokat megtudva elhelyezkedéséről, méretéről, állapotáról és még sok minden másról.

A fotogrammetria alkalmazása nem újkeletű találmány, már 1858-ban is fényképek segítségével próbálták megmérni a Notre Dame magasságát. Ami mégis innovatív benne, az a módszer ötvözése a dróntechnológiával

– avatott be Keczer Máté, ABZ Drone ügyvezető helyettese, aki azt is elárulta, hogy a zöldkataszter felmérésnek a drónos feltérképezés talán a legegyszerűbb része, ugyanis egy drón 20-25 perc alatt, 100 méteres magasságban egy 25-30 hektáros területet is be tud járni. Azonban ahhoz, hogy az adatok minél pontosabbak legyenek, földi mérésekre is szükség van. Ily módon határozzák meg a területen belül az egyes elemek pozícióját, mérnek törzsátmérőt és magasságot, végig sorra véve minden egyes fát, valamint tereptárgyat.

Segíti a kertészek munkáját

300 év után most jutottunk el arra a szintre, hogy egészen pontosan tudjuk, mik találhatók a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Ez a jövőben nagymértékben segíteni fogja a működésünket. Az elkészült szoftverrel a kertész kollégáim meg tudják tervezni a szükséges munkavégzéseket, de ami még ennél is fontosabb, hogy az elvégzett feladatokat rögzíteni is tudják a rendszerben, ami ezáltal folyamatosan újabb és újabb információkkal bővül majd, így minden időben az aktuális állapotot mutatja

– fejtette ki Ujváry Tamás.

Az intézmény igazgatója azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a rendszeres dokumentációval a növények teljes életciklusát figyelemmel lehet kísérni, akár 5-10 évre előre is tervezhetővé válnak az esetleges újra telepítések, felújítások.

Az a célunk, hogy fenntartsuk a kastély parkjának még a királyi időszakban kialakult arculatát

– mondta az igazgató.

Sétáló színház és koncert a megújuló kastélyparkban

A kastélypark belső 5 hektárja már megújult, de a tervek között szerepel a teljes terület revitalizációja. A megszépülő környezetben lehetőség nyílna számos új program megvalósítására is.

Szeretnénk, hogy ne csak az épületben, hanem a kastély parkjában is legyen sétáló színház, illetve sétáló koncert, amelyek során több helyszínen adnak műsort a zenészek és a színészek, akikkel a látogatók a területen sétálgatva találkozhatnak és megtekinthetik előadásukat. Az épületben nagyon kedvelik ezt a könnyed hangulatot varázsló programot a vendégeink, biztosan örömmel fogadnák a szabadtéri verzióját is

– vetítette előre Ujváry Tamás.

A zöldkataszter felmérést végző ABZ Drone e tevékenysége mellett pilóta nélküli eszközökhöz köthető oktatással is foglalkozik, valamint azon eszközök értékesítésével és szervizelésével – drón és földi mérőeszközök – amelyekkel egy zöldkataszter rendszer létrehozható.

Mivel légi járművekről beszélünk, lényeges ezeket integrálni az egyéb, légtérben lévő szereplő közé. Kiemelten fontos a jogszabályok betartása, amiben szintén támogatjuk partnereinket

– tette hozzá Keczer Máté.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik a látványos munkálatokról

Galéria
ABZ Drone Kft.
Kapcsolódó
Templomok megmentésében segít filmjeivel a nagyvejkei drónpilóta
Színes terepasztalt, miniatűr makettek világát idézik Szentes Gábor drónpilóta megkapó szépségű felvételei. Mentené, ami menthető.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik