Életmód

Templomok megmentésében segít filmjeivel a nagyvejkei drónpilóta

Színes terepasztalt, miniatűr makettek világát idézik Szentes Gábor drónpilóta megkapó szépségű felvételei. Mentené, ami menthető.

A vízműkezelő harmincnyolc évnyi szolgálat után ment nyugdíjba, és rövid időn belül megtalálta a megfelelő elfoglaltságot. A regisztrált drónpilóta a Tolna megyei Nagyvejkén él, néhány év alatt több tucatnyi szebbnél szebb templomot örökített meg kisfilmjein.

Ki gépen száll fölébe

Különleges műfaj, izgalmas világ a nyugdíjas által művelt filmkészítés. A drón segítségével olyan perspektívából szemlélhetjük a környező vidék szépségét, amit „lentről” sokszor elképzelni sem tudunk.

Valóban, élő terepasztal a táj és az épített környezetünk csodái, a régi templomok ódon hangulata, erdei siklóként kanyargó folyóvölgy, repedezett harangtorony a falu széli kis piaccal, vidéki életek, beszédes sorsok – madártávlatból.

Munka és kikapcsolódás

Gábor négy esztendő alatt hatvan épületről készített videót, evangélikus, református és római katolikus templomokról. Az aktív nyugdíjas szó szerint bejárta Tolnát és Baranyát, valamint megörökítette Zala és Somogy megye építette egyházi örökségét. Az első felvétel óta nagyjából 600-700 videót rögzített.

Négy és fél éve kezdtem a drónokkal az ismerkedést, kezdetben egy Syma X8HG jelzésű géppel repültem, nem volt egyszerű megtanulni az irányítását. Keresem a legjobb megoldást, folyamatosan cserélődnek a drónok nálam, a munka és a hobbi gép az most egy DJI Mavic 2 pro.

Az értékmentő regisztrált drónpilótaként A2 vizsgával rendelkezik, hangsúlyozza, nem fotográfus, de amikor a levegőben van a madár, akkor úgy érzi, kötelező a látványt rögzíteni. A törvények betartása mellett, a láthatóságon belül kell repülni, és akkor tud igazán szép felvételeket készíteni.

Csoda madártávlatból

Napfelkelte, párás dombvidék, magányos fa, kastély vagy romos templom nem maradhat rejtve Gábor „sasszeme” előtt. Ha a drón felszáll, a férfi előbb utóbb megtalálja az újabb témát a horizonton. „Mindenevőnek” tartja magát, mindenfelé a szépségeket keresi.

Tavaly januárban az európai uniós dróntörvényt Magyarországon is bevezették, nem tudtunk vizsgázni, regisztrálni vagy biztosítást kötni. Akkor jött az ötlet, ha beengednek a templomokba, ott is lehetne repülni. Engedélyt kaptam az evangélikus esperestől Tolna-Baranya templomainak felkeresésére, így kitárultak az ajtók számomra

– fogalmazott a kezdetekről Gábor.

Tolna megyében Murga volt az első, aprócska evangélikus templom, amelyet lefilmezett, majd a sorban a kalaznói evangélikus templom következett, rábízták a kulcsokat, az épület gyülekezet nélkül árválkodott. A nyugdíjas kiemelni nem szeretne egyetlen templomot sem, hiszen számára mindegyik szépség és érték.

Nagybetűvel írnám a tolnai és a baranyai német evangélikus templomokat, CSODA, amit ott láttam. Örömömet lelem benne, ha egy templomot körbe repülhetek, megmutathatom olyan perspektívából amit csak a madarak látnak. A gyökereim Erdélyhez kötnek, ott is repültem, Parajd, Békás-szoros, Gyilkos-tó és Szováta mellett Csíksomlyó kultikus zarándokhelye és Kolozsvár „kakasos temploma” is lenyűgöző élményt nyújtott.

Megmenthetnénk az enyészettől

Gábor néhány hete a dunántúli Udvari község evangélikus templomának megmentésén fáradozik. Reméli, hogy filmje nyomán talán akadhatnak jószívű adakozók, akiknek a segítségével megszépülhet az évek alatt siralmas állapotba süllyedt imaház.

Beléptem az ajtón, lepakoltam a technikát, körülnéztem és sírtam. Mögöttem a lelkész is könnyezett. Fantasztikus, de egyben elszomorító volt látni, hogy a sok munkával, és verejtékkel felépített templom ma kong az ürességtől, a hívek kihaltak

– mesélt a romos állagú épületről Gábor.

A szebb napokat látott templom fölött eljárt az idő, a gazdátlan épület tető nélkül, töredezett ablaktáblákkal meredezik az égre. Október elején a polgármesteri hivatal koncertet is szervezett a templom megmentéséért. Gábor mégis csodaként élte meg az ódon emlékkel való újabb találkozást.

Felemelő és csodálatos este volt, viharvert, ütött-kopott „beteg”, de mégis élni akar. A helyiekkel együtt bízunk a megmentésében, adományokat is elfogad az önkormányzat. Ha valaki akár csak kicsivel is képes hozzájárulni a költségekhez, azzal is sokat segíthet a templomon

Udvari lakói az adományokat az OTP-nél vezetett 11746067-15417640-00000000 számú bankszámlára fogadják, és mindenkinek hálásak, aki segítő kezet nyújt az épület felújításához.

Kapcsolódó
Páratlan építészeti remekek a szegedi napsugaras házak
Évszázados népi építészeti emlékek az alsóvárosi napsugaras házak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik