Virágzó vidékünk

Felújítanák a zsámbéki romtemplomot

wikimedia commons
wikimedia commons

A minap látott napvilágot az építéstörténeti dokumentációra kiírt közbeszerzés felhívás, mely a zsámbéki templom és kolostor “rekonstrukciója és újjáépítése” projektjét irányozza elő – írta az Építészfórum.

A helyi önkormányzat által indított projekt és tervpályázat előkészítésével, és koordinálásával Riedel Miklós építészt bízták meg, akit a szakmai portál is megkérdezett a projektről.

A szakember elmondta, hogy az épület teljes vizsgálatának előkészítése zajlik jelenleg. Az, hogy az épület romként álljon tovább folyamatos és rendszeres konzerválás nélkül, egész egyszerűen nem folytatható tovább.

Egyelőre annyi biztos, hogy a fejlesztés építéssel fog járni. A beavatkozáshoz építési engedély kell, és amennyiben építési engedély kell, akkor Építéstörténeti Tudományos Dokumentáció is kötelező. Erre írták most ki a közbeszerzést, ennek elkészítése után lehet majd tovább haladni a programalkotással is.

Kapcsolódó
Kicsinosították az ország legnagyobb hegyi romvárát
Az egyedülálló természeti helyszínen álló várrom Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusának egyik kiemelt célpontjává válhat.

Nem tudni még, hogy romkiegészítés, romkonzerválás, visszaépítés, részleges visszaépítés avagy ezen műfajok árnyalatai és kombinációi valósulhatnak-e majd meg a jövőben. Az önkormányzat részéről ugyanis egy tervpályázat a cél, és az építészek javaslatait várjuk a rom megmentésének különféle megoldásaira

– nyilatkozta az Építészfórumnak Riedel Miklós, kiemelve, hogy különféle hatóságok, és számos szakma képviselőinek meghallgatására van szükség minden oldalról.

Az előkészítésre még legalább fél év biztosan rendelkezésre áll, így a kiírás legkorábban nyáron jelenhet meg. Addig is, a program nyílt és párbeszédképes formálásán dolgozunk, a történeti dokumentáció elkészült eredményeit pedig folyamatosan publikálni szeretnénk

– emelte ki a szakember.

Még 2020. október 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely a zsámbéki premontrei templom és kolostor rekonstrukciójának támogatásáról rendelkezik. Ebben az áll többek között, hogy a kormány egyetért azzal, miszerint “a kulturális turizmus részarányának növelését a zsámbéki Premontrei Templom és Kolostor fejlesztése (a továbbiakban: fejlesztés) nagymértékben segíti, ezért támogatja a templom fejlesztéseinek előkészítését”, valamint azzal is, hogy “a fejlesztés előkészítését 300 150 000 forint összegű költségvetési támogatásból Zsámbék Város Önkormányzata valósítja meg”.

Kapcsolódó
Csodás romtemplomok a Balaton környékén
Minden kő a múltról mesél.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik