Mozaik

Galócafaj lesz az év gombája 2024-ben

gombanet.hu
gombanet.hu
Három "szelíd galócára" lehet szavazni az interneten.

2024-ben egy galócafaj lesz az Év Gombája – írta a Gombanet.

Évről évre internetes szavzáson döntenek az év gombafajáról, az idei évben a disznófülgomba lett a befutó. Ebben az évben október 11-ig lehet szavazni: három galócafaj közül választhatnak az érdeklődők.

A galócák általában impozáns megjelenésű fajok, a név széles körben ismert. Az általános ismeretek sajnos nagyrészt csak a mesékben szereplő légyölő galócára és a halálosan mérgező gyilkos galócára terjednek ki. Ráadásul a két fajt sokan összekeverik.

A választás döntő szakaszába került három galóca a nemzetségük “ártalmatlan” oldalát képviseli.Az internetes szavazáson az alábbi 3 fajra lehet szavazni október 11-én 24 óráig:

ŐZLÁBGALÓCA (Amanita vittadinii)

Különlegessége élőhelyében rejlik. Ellentétben a többi fajjal, gyepekben, legelőkön találkozhatunk vele. A kalapon lévő burokmaradványok és a tönk jellegzetes pikkelyezettsége alapján könnyen felismerhető, védett faj.

gombanet.hu

SZÜRKE GALÓCA (Amanita excelsa)

Savanyú talajú erdők gombája, középhegységeink magasabb régióiban találkozhatunk vele. Alapos hőkezelés után fogyasztható. Jól meg kell vizsgálni, mert könnyen összetéveszthető a mérgező párducgalócával.

TÜSKÉS GALÓCA (Amanita echinocephala)

Meszes talajú tölgyesek, bükkösök gombája, megjelenésével sokat segít, hogy milyen más gomba fajokat találhatunk még a környéken. Jellegzetes fehéres, felálló-hegyes pettyeiről könnyen azonosítható.

Október 11-én éjfélig itt lehet szavazni a 2024-es év gombájára.

Kapcsolódó
Az ízletes rizike az év gombája 2022-ben
Lezárult az internetes szavazás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik