Mozaik

Fenséges ragadozót figyeltek meg Bácsborsódon

Németh Ferenc / KNPI
Németh Ferenc / KNPI

Hazánkban ritkán megjelenő pusztai sast (Aquila nipalensis) figyelt meg 2023. október 3-án napnyugta előtt a Kiskunsági Nemzeti Park egyik kollégája, Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető Bácsborsódon.

A park cikke szerint ez az eurázsiai sztyeppzónában, a Kaszpi-tengertől északra fekvő hatalmas pusztákon költő ragadozómadár őszi vagy tavaszi átvonulóként, esetleg nyári kóborlóként jelenik meg náluk. Az utolsó hiteles előfordulása 2012-ben volt, akkor Biharugrán észlelte Vasas András májusban. Tavaly Nógrádszakál térségében fotóztak le egy példányt, az is nagy szenzációnak számított.

Élőhelyén a fő tápláléka az ürge, így amikor azok megkezdik téli álmukat, a pusztai sasok afrikai telelőhelyeikre vonulnak.

Németh Ferenc / KNP

Tamás Ádám már idén augusztus végén is megfigyelt egy immatur (2-3 éves, ivaréretlen) átrepülő példányt a közeli Katymáron, amit később már nem találtak vissza, de elképzelhető, hogy most ugyanaz az egyed tűnt fel újra. Ugyanis ez szintén immatur, az alsó szárny középső részén jól látható a széles, keresztben húzódó fehér szalag és a hátulsó szárnyélen húzódó széles fehér sáv.

Október 4-én reggel ismét a madarászok szeme elé került Gara külterületén, majd átrepült Szerbiába. Mivel idén a terület bővelkedik a rágcsálókban, bíznak benne, hogy esetleg hosszabban is a térségben tartózkodik, így lesz még alkalom megfigyelni ezt a fenséges ragadozót.

A pusztai sas világállománya erősen csökkent az elmúlt évtizedekben, az IUCN Vörös Listáján veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Európai állománya kritikusan veszélyeztetett.

A faj egyik érdekessége, hogy mivel nyílt síkságokon költ, fészkét általában talajra, esetleg kisebb bokrokra vagy fákra rakja, ami sebezhetőbbé is teszi a fészekaljat. Fő veszélyeztető tényezője az élőhelyeinek rohamos zsugorodása, művelésbe vonása és az intenzív mezőgazdaság.

Magyarországon fokozottan védett, a pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Kapcsolódó
Parlagi sas támadt rá egy mezei nyúlra, elképesztő fordulatot hozott az összecsapás
Mezei nyúl és parlagi sas ritkán dokumentált összecsapását sikerült megörökíteni egy gabonatáblán még húsvét előtt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik