Mozaik

Alaposan lemaradt vándorló társaitól a fiatal demjéni kakukk

pixabay
pixabay
A kakukk októberi előfordulása ritka, ezért is lepte meg a szakembereket a megfogása a Demjénben tartott bemutató-gyűrűzésen.

A kakukk költöző madár, amely a telet Afrika trópusi részein tölti. Nálunk főleg áprilistól szeptemberig lehet vele találkozni, írta Facebook oldalán a  Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Bodzás János

Októberi előfordulása ritka, ezért is lepett meg minket egy fiatal példány, akit ráadásul az Állatok Világnapján (október 4.) tartott bemutató-gyűrűzésen sikerült megfogni Demjénben. Természetesen, miután jelölőgyűrűt kapott a lábára, gyorsan el is engedtük, nehogy ránk kenje a jelentősnek tűnő késését

– nyilatkozta Bodzás János természetvédelmi őr (Nyugat-Bükki Tájegység), aki hozzátette:

Érdekes egybeesés, hogy még aznap sikerült egy raktárba szorult karvalyt is befogni nem messze tőle… Vagy lehet, hogy ő is kakukk volt még a nyáron?

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Bodzás János

Régebben, amikor még nem ismerték a madárvonulás jelenségét az emberek, különböző elméleteket találtak ki arra, hogy miért tűnnek el egyes fajok és jelennek meg mások helyettük bizonyos időszakokban.

A kakukkról (Cuculus canorus) például úgy tartották, hogy télire átváltozik karvallyá (Accipiter nisus). Méretükben – mindkét faj gerle nagyságú –, világos szürkéskék hátukkal és sötéten sávozott világos hasukkal első ránézésre tényleg hasonlítanak egymásra. Lehetséges, hogy ez a hasonlóság nem is véletlen, hanem a kakukk így próbálja meg elriasztani a kisebb énekesmadarakat a fészkeiktől, hogy aztán a saját tojását gyorsan belecsempészhesse azokba. Bár e szokása miatt hajlandóak vagyunk káros, gonosz madárnak elkönyvelni, nagy rovar- és hernyópusztító lévén valójában rengeteg hasznot hoz a gazdálkodóknak. Az olyan nagy testű, szőrös hernyókat is elkapja, amikre más madár még csak rá sem néz.

A kakukk Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50.000 Forint.

Kapcsolódó
Csodás természet: így eteti a nádiposzáta az éhes kakukkfiókát
A kakukk kényelmes szülő, de gondoskodik fiókái biztonságáról. Pótszülőkkel nevelteti kicsinyeit.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik