Mozaik

Harmadszor tévedt pettyes kakukk hazánkba

bfnpi/Dr. Preiszner Bálint
bfnpi/Dr. Preiszner Bálint
Korábban 2005-ben és 2014-ben észlelték Magyarországon.

Május 19-én dr. Preiszner Bálint, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos kutatója pettyes kakukkot (Clamator glandarius) figyelt meg Tihanyban, a hosszúhegyi szőlőkben, tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága.

A faj rendkívül ritka kóborló hazánkban, eleddig csak 2005-ben a Hortobágyon és 2014-ben a Kiskunságban észlelték egy-egy példányát.

A faj Európában a Földközi-tenger mentén fészkel, és hosszútávú – Szaharán túli – vonulást végez. Afrikai költő populációi is ismertek. A Mediterráneumban fészkelő hosszútávú vonulók között ismert jelenség a “túlcsúszás”, amikor a telelőhelyről visszatérve – tavaszi vonuláskor – fészkelőhelyüktől néhány száz – alkalmanként néhány ezer – kilométerre északra kötnek ki. Ezek a madarak általában csak néhány napig maradnak a „rossz” helyen, hamar korrigálnak és visszatérnek fészkelőhelyükre. Valószínűleg a tihanyi madár is egy ilyen költőhelyén „kicsit” túlvonuló példány volt.

A pettyes- vagy régebbi nevén szajkó kakukk, hazai rokonához hasonlóan fészekparazita, tojását varjúfélék – az Ibériai-félszigeten például a szarka, kék szarka és a kormos varjú – fészkébe rakja. Stratégiája kicsit „szelídebb”, mint a mi kakukkunké, fészektestvéreit nem löki ki, együtt nevelkednek, de mivel kelési ideje rövidebb a parazitált fajokénál, hamar előnybe kerül és leginkább csak a nagyobb méretű kormos varjú fiókáinak van esélye mellőle kirepülni.

A tihanyi pettyes kakukkot számtalan, az ország minden részéről érkezett madarász tekintette meg és fotózta le. A megfigyelési adatok alapján legalább három napig tartózkodott a Külső-tó melletti szőlőültetvények környékén, később nem került elő, feltehetően visszaindult fészkelőterületére.

Kapcsolódó
Kétszer kerülte meg a Földet egy gyűrűs kakukk
A madár tízszer repült el a Szahara sivataga, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik