Kertünk-Portánk

Költőfalak kialakításával segíthetjük a partifecskéket

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya-építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

Kapcsolódó
Fecskék százait mentették meg Kecskeméten
A madarak valószínűleg eredeti fészkelőhelyük elpusztulása vagy megzavarása miatt költözhettek új helyre.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a rézsűzés mellett egy mindenhol alkalmazható olcsó és egyszerű megelőző módszert – a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás, Raschel-hálós letakarását – ajánl az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe.

Az MME a két sárfészket építő település faj (füsti és molnárfecske) mellett elindította a partfalakban fészkelő partifecskék (és a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagok) költését segítő akcióját is.

A téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is. További részletek az MME weboldalán olvashat a témában.

Kapcsolódó
Költőfalat kaptak a partifecskék és a gyurgyalagok a Kiskunságban
Az elmúlt években több hasonló partfal készült az országban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik