Mozaik

Kirepültek és gyülekeznek az első fecskék

pixabay
pixabay
A szülőpárok jó része megkezdte a másodköltést, már újra tojásokon ülnek.

Egyre több idei kelésű, fiatal füsti fecskével találkozhatunk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepének környékén, Kardoskúton, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Kapcsolódó
Ritkán látható fecskék tűntek fel az ország több pontján
A 18 centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére.

A fiókák többsége kirepült, a legtöbb szülőpár pedig már meg is kezdte a második költést.

A füsti fecske az egyik leggyakoribb fecskefaj Magyarországon. Míg a molnárfecskék elsősorban a városokban, addig a füsti fecskék a külterületi tanyákon, állattartó telepeken szeretnek fészkelni.  Az állatok körül mindig sok a rovar, így a fecskék számára is bőségesen akad táplálék

– írják.

A füsti fecskék általában már májusban fészkelni kezdenek. Idén a hűvös tavasz miatt széthúzott a költés, ennek ellenére a legtöbb fészekből július második felében már kirepültek a fiatal madarak.

A hűvös tavasz után a táplálékbázis kifejezetten jó volt a térségben, így az átlagosan kirepült fiókák száma is magas.

A szülőpárok jó része megkezdte a másodköltést, már újra tojásokon ülnek. A füsti fecskéknél gyakran harmadköltés is előfordul, ha az időjárás ezt lehetővé teszi.

Az első költésből származó fiókák szépen gyarapodnak és már csapatokba verődve gyülekeznek az állattartó telep környékén. Az éjszakákat a nádasokban töltik.

A füsti fecskék rendszerint szeptemberben indulnak útnak telelőhelyeik felé, október elejére teljesen eltűnnek a térségünkből.

Kapcsolódó
Nem kell aggódni a vásárhelyi fehér fecskéért az állatorvos szerint
Szakemberek szerint semmilyen hátrányt nem szenvedhet az albínó madár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik