Mozaik

Kétszer kerülte meg a Földet egy gyűrűs kakukk

pixabay
pixabay
A madár tízszer repült el a Szahara sivataga, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött.

Rekordhosszú utat, több mint 92 ezer kilométert tett meg – ezzel a teljesítménnyel kétszer kerülhette volna meg a Földet -, majd hazatért Angliába egy jeladóval ellátott kakukk, írta az MTI.

Kapcsolódó
Soha nem repült ilyen messzire jeladós magyar szalakóta
Egy picinyke madártól ez óriási teljesítmény.

A PJ nevű madár ötödször tette meg vándorútját Afrika és Anglia között, mióta 2016 júniusában a suffolki King’s Forestben műholdas jeladót erősítettek rá. Több mint 92 600 kilométert repült, mióta a jeladóval követik, és ő az első, amelyik a brit ornitológusok szervezete (BTO) projektjének 2011-es indulása óta elérte ezt a távot.

PJ tízszer repült el a Szahara sivataga, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött

– közölte a BTO.

A kakukk egyéves volt, amikor a jeladót megkapta, idén nyáron tölti be a hatot, ezzel megközelíti a meggyűrűzött kakukkok angliai korrekordját, ami hat év és 11 hónap. A csúcstartó madár 1983-ban pusztult el.

A kakukk nyári lakója az Egyesült Királyságnak, ahol a nőstények tojásaikat más fajok fészkeibe csempészik, arra késztetve a fészek gazdáját, hogy költsék ki a kakukktojást és neveljék fel a fiókát.

A jeladós projekt azért indult, hogy megfejtsék, mi állhat az állomány csökkenése hátterében. Idén nyáron 12 újabb madarat látnak el jeladóval.

Az Egyesült Királyságban tojást költő kakukkok száma több mint kétharmadával, Angliában majdnem háromnegyedével csökkent az elmúlt 23 évben a BTO szerint.

A projekt vezető tudósa, Chris Hewson elmondta, izgalommal várták haza PJ-t idén is.

Elbűvölő és szokatlan ez a madár! A társai általában vagy Spanyolország, vagy Olaszország felé vándorolnak Afrikába, minden évben azonos útvonalon. PJ azonban ebben az öt évben mindkettőt használta, plusz egy harmadikat is: tavaly ősszel Spanyolországban és Olaszországban is megállt

– magyarázta Hewson.

A kutató szerint rugalmassága segíthette a túlélést, így tudta kikerülni egy-egy útvonal kedvezőtlen körülményeit.

A BTO portálján szinte valós időben követhető a kakukkvándorlás.

Kapcsolódó
Páratlan videót készített egy rétisas az olvadó gleccserekről
,,A sas szemével kell látnunk, hogy meghozzuk a helyes döntést."
Olvasói sztorik