Virágzó vidékünk

Gyorsan odébbállt az országba tévedt lazúrcinege

Sorsa ismeretlen, de valószínű, hogy visszatért fészkelőhelyére.

Két hónapja “elköltözött” Magyarországról az a lazúrcinege, amely tavaly először bukkant fel hazánkban, mondta el a Sokszínű Vidék érdeklődésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Véletlen, hogy felfedezték Magyarországon a lazúrcinegét
Jó esély van arra, hogy akár a tél végéig a területen marad.

A gyönyörű madarat 2018. november 18-án vasárnap reggel, Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában figyelték meg, és igazi szenzációnak számított az érkezése. A gyönyörű szárnyas azonban sokat nem időzött nálunk.

A madarat utoljára december közepén látták hazánkban, mintegy három hetet tartózkodott nálunk

– tájékoztatott a szakember.

A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszországban és Ukrajna határterületein fészkel. Ezért is volt jelentős felfedezés, hogy egy példányuk hazánkba tévedt.

További sorsáról nem lehet tudni. Az is előfordulhat, hogy a madár elpusztult, de Orbán Zoltán szerint valószínűbb, hogy visszatért kolóniájához, a fészkelőhelyére.

Ez a madárfaj mind viselkedésében, mind küllemében a kék cinegéhez hasonlít a leginkább. Lényegi különbség, hogy a farka hosszabb, a sapkájának a kék, valamint teste alsó részének sárga színét fehér helyettesíti. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő és felismerhető.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai azonban Európa-szerte fel-feltűnnek. Ez a lazúrcinege is egy vándorló madár lehetett.

Kiemelt kép: Orbán Zoltzán/MME

Öt lépésben elsajátíthatjuk a madarak nyelvét
Ha megtanuljuk a madarak nyelvét, sok mindenről tudomást szerezhetünk, ami a környezetünkben zajlik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik