Virágzó vidékünk

Gyorsan odébbállt az országba tévedt lazúrcinege

Sorsa ismeretlen, de valószínű, hogy visszatért fészkelőhelyére.
Korábban a témában:

Két hónapja “elköltözött” Magyarországról az a lazúrcinege, amely tavaly először bukkant fel hazánkban, mondta el a Sokszínű Vidék érdeklődésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Véletlen, hogy felfedezték Magyarországon a lazúrcinegét
Jó esély van arra, hogy akár a tél végéig a területen marad.

A gyönyörű madarat 2018. november 18-án vasárnap reggel, Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában figyelték meg, és igazi szenzációnak számított az érkezése. A gyönyörű szárnyas azonban sokat nem időzött nálunk.

A madarat utoljára december közepén látták hazánkban, mintegy három hetet tartózkodott nálunk

– tájékoztatott a szakember.

A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszországban és Ukrajna határterületein fészkel. Ezért is volt jelentős felfedezés, hogy egy példányuk hazánkba tévedt.

További sorsáról nem lehet tudni. Az is előfordulhat, hogy a madár elpusztult, de Orbán Zoltán szerint valószínűbb, hogy visszatért kolóniájához, a fészkelőhelyére.

Ez a madárfaj mind viselkedésében, mind küllemében a kék cinegéhez hasonlít a leginkább. Lényegi különbség, hogy a farka hosszabb, a sapkájának a kék, valamint teste alsó részének sárga színét fehér helyettesíti. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő és felismerhető.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai azonban Európa-szerte fel-feltűnnek. Ez a lazúrcinege is egy vándorló madár lehetett.

Kiemelt kép: Orbán Zoltzán/MME

Öt lépésben elsajátíthatjuk a madarak nyelvét
Ha megtanuljuk a madarak nyelvét, sok mindenről tudomást szerezhetünk, ami a környezetünkben zajlik.

Kommentek

Dalmatian Pelican Pelecanus crispus. Lake Kerkini, Greece.
Photographer: Caron Steele, United Kingdom. Category: Best Portrait. PEOPLE’S CHOICE CATEGORY WINNER, GOLD AWARD WINNER AND BIRD PHOTOGRAPHER OF THE YEAR WINNER.
Photographer's Story: ‘On arriving in Greece to photograph the Dalmatian Pelicans in their breeding plumage I discovered that Lake Kerkini, their favoured haunt, had frozen for the first time in 16 years; all the pelicans had flown off. Fortunately, a few holes started to thaw in the lake and the birds slowly began to return. Unused to the slippery icy surface of the lake they regaled us with hilarious antics as they slid across the lake surface trying to retain control as they took off and landed. I was lucky enough to capture one such rare moment when this magnificent pelican ran towards me across the ice at dusk before taking off. It was a truly unique experience, both magical and comical at the same time. And the image remains a moment of pure joy captured forever.’
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.