A lazúrcinege után újabb madárritkaság tűnt fel Magyarországon

Korábban a témában:

Alig néhány napja számoltunk be róla, hogy egy eddig sosem látott madárfaj, lazúrcinege került elő Magyarországon, most újabb ritka madárvendéget köszönthetünk a szegedi Fehér-tavon.

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az idei ősz elkényezteti a dél-alföldi madarászokat, a Fehér-tóra nem sokkal korábban egy fiatal rózsás flamingó érkezett.

Mint fogalmaztak, a hosszú lábú, nyakigláb madár a lehalászás alatt lévő tavakon szedeget furcsa alakú csőrével.

Újabb ritka madárvendég a szegedi Fehér-tavon: a rózsás flamingóAz idei ősz elkényezteti a dél-alföldi madarászokat, a…

Közzétette: MME Csongrád megyei Csoport – 2018. november 20., kedd

 

A rózsás flamingó rendkívül ritka őszi-téli vendég Magyarországon, a szegedi Fehér-tóról ez az első adata. Legutóbb két példány tűnt fel belőlük a Kiskunsági Nemzeti Park területéhez tartozó tömörkényi Csaj-tavon még tavaly decemberben.

Bár a rózsás flamingó hazánkhoz legközelebb az Adriai-tenger déli partvidékén fordul elő, az sem kizárt, hogy a Kárpát-medencébe eljutó kóborlók jóval messzebbről, az ázsiai költőterületekről érkeznek hozzánk a vonuló libacsapatokhoz szegődve.

Hortobágy, 2016. március 14.
A dél és dél-nyugat Afrikában eltöltött tél után, 8-10.000 kilométeres repülõút végén megérkeztek az elsõ gólyák (Ciconia ciconia) a Hortobágyi Nemzeti Park területére. Magyarországon csaknem 5500 pár él belõlük és ezt a távolságot 60-szor teljesítik a 30 évig tartó életük során.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
1822. május 21-ig senki nem tudta, hová tűnnek a madarak télen
Aztán találtak egy nyíllal átlőtt gólyát.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.