Mozaik

De hogy került a világ legapróbb röpképtelen madara a megközelíthetetlen szigetre?

A tudósokat több mint egy évszázada foglalkoztatta egy biológiai rejtély: hogyan került a világ legkisebb repülésképtelen madara a világ egyik legelszigeteltebb szigetére?

Az Atlantisz-guvatnak egyetlen élőhelye van a bolygón, a madarak csak és kizárólag a Dél-Atlanti-óceánon található Inaccessible Islanden, azaz a megközelíthetetlen szigeten élnek. Mivel nem tudnak repülni, mostanáig elképzelni sem tudták, hogyan tudtak egy ilyen távoli helyre jutni, írja a Science Daily.

Amikor a madarat felfedezték, a kutatók arra tippeltek, hogy őseik nemes egyszerűséggel besétáltak a szigetre, amikor alacsonyabb volt a tengerszint, és egy száraz ösvény vezetett át az óceánon. Az állat éppen ezért Atlantisz elveszett városáról kapta a nevét, amelyet a legenda szerint elnyelt a víz.

Viszont úgy tűnik, hogy ez a teória tévedés volt. Egy új genetikai elemzés során megállapították, hogy az Atlantisz-guvat feltételezhetően 1.5 millió éve repültek a megközelíthetetlen szigetre. Természetesen akkor még nem voltak röpképtelen, csupán az evolúció során váltak azzá, így alkalmazkodtak a körülményekhez.

Bár az Atlantisz-guvat tényleg ritkaságnak számít, a tanulmány szerint közeli rokonságban áll a Dél-Amerikában élő foltos vízicsibével és a szintén itt őshonos juhász guvattal. Ezek a madarak ugyanakkor kiválóan repülnek, és nagy távolságokat is képesek megtenni új élőhelyek felkutatásáért.

Wikimedia Commons

Úgy tűnik, hogy a guvatok rendkívül jól kolonizálnak elszigetelt területeket és könnyen alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz

– mondta Martin Stervander biológus, a kutatás szerzője.

Bár elsőre szokatlannak tűnhet, hogy egy madár egyszer csak felhagy a repüléssel, valójában egy elég ügyes húzásról van szó. A repülés sok energiát emészt fel, és az óceán közepén található szigetekre erre nincs elegendő erőforrás. Ráadásul az Inaccessible Islanden nincsenek földi ragadozók, így tulajdonképpen nincs is szükség a szárnyakra a meneküléshez. Cserébe a madarak megtalálják a rágcsálók járatait, ahol elegendő táplálékot találnak.

A rejtély tehát megoldva.

Rejtélyes kacsa tartja lázban a csendes-óceáni sziget lakóit
Az ausztráliai Aucklandtől három és fél órás repülőútra található Niue szigetén 1600 ember és egyetlen kacsa él.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik