Virágzó vidékünk

Visszatértek az első költözőmadarak a dél-alföldi pusztákra

Motkó Béla
Motkó Béla
A enyhe tél miatt jól érzik magunkat nálunk.

Az enyhe télnek köszönhetően a részlegesen vonuló madárfajok kisebb csapatai már február elején megjelentek a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin. Voltak madarak, melyek el sem hagyták a területet – írják a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

Idén több olyan vízi- és partimadárfaj telet nálunk, melyek részleges vonulók, tehát nem repülnek messzire, csak a Balkánig, a Földközi-tenger. Láthatók voltak a récefajok közül kanalas és kendermagos récék is.

Részleges vonulónak számítanak a bíbicek is, közülük is sokan választották az itthoni telelést, de a téli időszakot máshol töltőkből is sokan megjelentek február első felében – hiába lett ekkor hidegebb, a madarak biológiai órája azt jelente, hogy itt a vonulás ideje.

A darvak is szép számmal voltak jelen télen, a ragadozó madarak közül viszont kevesebb kékes rétihéja, vándorsólyom, rétisas, gatyás ölyv és kis sólyom telelt nálunk, mint az átlagos években.

Megérkeztek már az örvös galambok csapatainak előörsei is, a vízfolyások mentén pedig február elején feltűntek a barázdabillegetők első példányai.

Kapcsolódó
Kék galambok lepték el Dévaványa egét
Közel ezerötszáz kék galamb telel a pusztán.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik