Virágzó vidékünk

Elfoglalták költőhelyeiket az Afrikából visszatért szalakóták

Vágány Zoltán
Vágány Zoltán
A Körös-Maros Nemzeti Parkban költésre készülnek a telelőhelyükről visszaérkezett madarak.

Már párokba álltak és foglalják az öregebb fák odvait, illetve a számukra kihelyezett költőládákat – írta a nemzeti park a weboldalán.

A szalakóta vonuló faj, a telet Közép- és Dél-Afrikában tölti. Viszonylag későn, április végén, május elején érkezik vissza a költőhelyre. Természetes körülmények között, öreg fák odvaiban, fekete harkály és zöld küllő által vájt odúkban, ritkán homokfalak üregeiben költ. Az öreg, odvas fák eltűnése, megfogyatkozása miatt ún. D típusú, mesterséges odúk kihelyezésével segítjük elő a szalakóta költését.

Kapcsolódó
Elpusztultak a szülők, keltetőben láttak napvilágot a szalakóta fiókák
Minden elismerésünk a Mályi Madármentő Állomásnak.

A szalakóták minimális fészekanyagot hordanak be, szinte üres odúkba rakják le tojásaikat. Vehemens madarak, előfordul például, hogy ha az odúba már befészkelt egy seregélypár, akkor őket tojásostul, fiókástul kiverik onnan. Fészekalja leggyakrabban 4-5 fehér, kerekded tojásból áll. Alkalmanként 6 tojásos fészekaljak is előfordulnak.

A fiókák 18-19 nap kotlást követően kelnek ki. Az utódok gondozásában mindkét madár részt vesz, a fiókák 28-29 nap elteltével repülnek ki. Tápláléka főleg nagytestű bogarakból és egyenesszárnyúakból áll, de rágcsálókat, siklókat, gyíkokat és kétéltűeket is elfogyaszt. A szalakóta mozaikos gyepekkel, extenzív szántókkal, facsoportokkal, öreg magányos fákkal tarkított élőhelyen találja meg az életfeltételeit. A Körös-Maros Nemzeti Park részterületei kiváló feltételeket biztosítanak számára.

Kapcsolódó
Ezer odú várja az Afrikából hazatérő szalakótákat
A madarak már megkezdték a vonulást hazafelé.

Cserebökényben és Kardoskúton április 23-án látták az első visszaérkezett szalakótákat, majd május második hetére a kihelyezett ládák többségét már foglalták a párok.

Ebben az időszakban az odúk közelében látványosan nagy a szalakóta-forgalom. Idén tavasszal a Kardoskúti Fehértó részterületen 50 új odú kihelyezésével várták vissza a madarakat. Cserebökényben 2020-ban 174 pár szalakóta költött. A Kardoskúti Fehértó részterületen 2020-ban 45 pár szalakóta költött

– írta a nemzeti park.

A Kis-Sárréten 80 odúval várják a költési szezont. Tavaly mintegy 80 pár költött itt. A Kígyósi-pusztára is folyamatosan érkeznek a szalakóták. Itt is mintegy 80, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által kihelyezett odú várja őket. Tavaly 60 pár költött a térségben.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a korábbi 70 odú mellé idén újabb 24-et helyeztek ki.

A Csanádi pusztákon két héttel ezelőtt jelent meg az első kóbor példány, azóta folyamatosan érkeznek. Már itt is párokba álltak, de sok még a környéken az átvonuló, kóborló szalakóta is.

A területen mintegy száz kihelyezett mesterséges odú van a fasorokon, magányos fákon, tanyahelyeken és a Maros mentén. Egyre gyakrabban előfordul, hogy a szalakóták szántóföldi környezetben is odút foglalnak.

Kapcsolódó
Szalakóták: szerelmes tavasz, nyári fiókabumm
A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi részterületén rendkívül sikeresen költöttek idén a madarak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik