Mozaik

Negyedszer tért haza Afrikából az egyetlen jeladós magyar szalakóta

Oda-visszaútján mintegy 16 ezer kilométert tett meg.

Az Eleven névre keresztelt madár az egyetlen olyan szalakóta, amely a négy éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE projekt  szakembereit. 2016-ban azért ez a madár kapott jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint Eleven az első szalakóták között érkezett vissza és kezdett költésbe, írta a Rollerproject.

Soha nem repült ilyen messzire jeladós magyar szalakóta
Egy picinyke madártól ez óriási teljesítmény.

A „rekorder” madár ismét sikeresen tette meg a három kontinenst érintő tavaszi vándorútját, miközben nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes Mediterráneumon is, és május 18-án elfoglalta fészkelőhelyét Apajon.

Eleven vonulása

A tavaly szeptemberben útnak induló madárról a jeladónak köszönhetően tudjuk, hogy nem tért le a megszokott vonulási útvonaláról. Európát Görögországnál hagyja el, majd Líbián átrepülve Csádban rendszerint hetekre megpihen. Tovább folytatja útját a Közép-afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaságon, majd Angolát és Zambiát érintve érkezik meg botswanai telelőhelyére decemberben.

Forrás: Google Maps

A jeladó szerint Eleven március 15-e körül kezdte meg hazaútját. Afrikát Zimbabwe, Zambie, Tanzánia, Kenya, Szomália, Etiópia, Dzisbuti és Eritrea érintésével hagyta el április utolsó napjaiban. Május elsején már Szíria déli térségében járt, tehát kevesebb, mint két nap alatt repülte át az Arab-félszigetet. Innen Törökország, Bulgária és Románia érintésével ért haza költőhelyére, Apajra május 18-án.

A kutatók munkája ezzel azonban nem ért véget, sőt a szalakóták hazaérkeztével és a költési időszak indulásával most kezdődik és nyár végéig tart a terepszezon.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Afrikai nyárban karácsonyoznak a magyar szalakóták
Ezek a madarak semmit sem bíznak a véletlenre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik