Mozaik

Szalakóták: szerelmes tavasz, nyári fiókabumm

Dévaványától Kardoskútig több száz fészekben cseperednek a tollas fiókák.

A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi részterületén rendkívül sikeresen költöttek idén a szalakóták – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

Csodás fotókon a szalakóták különleges násza
A páratlan jelenetben a szalakóták csemegéje egy furcsa nevű rovar, a butabogár.

A nemzeti park megszokott költőhelyein rekordszámú szalakóta költőpárt számoltak össze a napokban a szakemberek, Dévaványától Cserebökényig tucatjával költenek az apró, színes madarak.

A szalakóták természetes élőhelyének területe az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent, Magyarországon nagy számban az Alföldön és a Mezőföld déli részén fordulnak elő.

Fotó: kmnp.hu/Őze Péter

A napokban vált igazán látványossá a szalakóták élete, a korai fészkelésből származó fiatalok már a napokban kirepültek és sokfelé táplálkoznak.

A Kis-Sárréten negyven pár, a Kígyósi-pusztán 65 pár szalakóta költ. A kígyósi fiókákból 225-öt számoltak össze a szakemberek, többségük már 2-3 hetes, és tollasodik. Cserebökényben kiemelkedő év az idei, 159 pár kihelyezett odúkban, 5 pár pedig természetes odúkban neveli 4-5 fiókáját.

Dévaványa mellett 60 mesterséges fészekodúban idén 30 pár költött, a többi odúban seregélyek, mezei veréb, kuvik mellett méhek, lódarazsak fordultak elő. Itt a szalakóták által belakott minden egyes odúban sikeres volt a kelés és a felnevelkedés.

Kardoskúton jelenleg több mint hatvan, a Csanádi-pusztákon 54 szalakóta költ.

Kiemelt kép: Vágány Zoltán fotográfus

Elpusztultak a szülők, keltetőben láttak napvilágot a szalakóta fiókák
Minden elismerésünk a Mályi Madármentő Állomásnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik