Virágzó vidékünk

Új területeken jelentek meg az áttelelő darvak

Motkó Béla
Motkó Béla
A learatott rizsföldeken találnak megfelelő táplálékot.

Az őszi és a tavaszi vonulás időszakában a kardoskúti Fehér-tó a darvak legjelentősebb állomáshelye a Körös-Maros Nemzeti Park területén belül. Tavaly november elején több mint 30 ezer példány tartózkodott a térségben, majd számuk fokozatosan csökkent, de még január elején is megfigyelhető volt 770 példány, írja a nemzeti park weboldala.

Azóta viszont csupán néhány tucatnyi egyedet számláló csapatot lehetett látni, legutóbb január 21-én. Azóta viszont csak átrepülnek a tó felett, de nem állnak meg. Ez talán azzal is magyarázható, hogy a térségben gyenge volt a kukoricatermés, ezért nehezen találnak táplálékul szolgáló, elhullott kukoricaszemeket.

Egy új helyszínen, a Szarvas környéki rizstelepeken azonban újabban éjszakáznak darvak. Korábban a Hortobágyról délre tartó csapatok nem álltak meg itt, hanem továbbmentek a kardoskúti Fehér-tóhoz, vagy a Pusztaszeri-tavakhoz. Az elmúlt hetekben azonban egyre több leszálló darucsapatot lehet megfigyelni a rizstelepeken.

Aratás után a rizsföldeket nem azonnal szántják be, a következő évben hagyják kiszáradni, csak minden második évben vonják be a termesztésbe. Mivel a parcellákat más beavatkozás nem éri, a sok elhullott kalász és a kipergett magok a talaj felszínén maradnak. A vadludak és a darvak ezeket a magokat szedegetik szorgalmasan

– tudható meg a Nemzeti Park közleményéből.

Január második felében jelentek meg a rizsföldeken az első darucsapatok, volt olyan nap, amikor több százan is táplálkoztak ott. A parcelláknak azokon a részein éjszakáznak, ahol az esőzések hatására nagyobb vízfelületek alakultak ki. Ha keményebb fagyok jönnek és befagynak a vizek, akkor valószínűleg délebbre, a Vajdaság irányába mozdulnak majd.

Körös-Maros Nemzeti Park/Facebook

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterülete, a Biharugrai-halastavak környéke nem tartozik a darvak klasszikus telelőhelyei közé, csak alkalmanként figyelhetők meg itt éjszakázó csapatok. Rendszerint néhány nap után tovább is állnak. Az idei év kivétel, januárban Mezőgyán határában egy ezres példányszámú darucsapat több hétig kitartott, mielőtt februárban tovább mentek.

Az utóbbi tíz évben a Kígyósi-pusztán is rendszeresen áttelelnek darvak, igen jelentős mennyiségben, 5- 8 ezer példányban. Így van ez a mostani télen is. November végére, december elejére az esőzések hatására jelentősebb vízállások alakultak ki, s ezzel párhuzamosan megjelentek a darvak első, ekkor még csak néhány száz példányos csapatai. A hónap végén azonban már mintegy 6 ezer madár éjszakázott a területen, s egészen január második feléig kitartottak. Január második felében számuk megfogyatkozott, északi irányba mozdultak el.

Mostanra csupán néhány tucatnyi példány maradt a Kígyósi-pusztán.

Kapcsolódó
Látványos kisfilm készült több ezer daru vonulásáról
A darvak esti behúzása látvány és hangzás terén is páratlan élmény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik