Mozaik

Különös társaságban bukkant fel egy fehér gólya a Fertő tónál

Hadarics Tibor / Facebook
Hadarics Tibor / Facebook

Október közepén egy fehér gólya tűnt fel a mekszikópusztai Borsodi-dűlőben, ráadásul különös társaságban, számolt be róla Facebook-oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni helyi csoportjának tagja.

Hadarics Tibor azt írta, meglehetősen késői megfigyelés ez, hiszen ilyenkor a gólyáink már a Boszporuszon túl, Kis-Ázsiában járnak. A madár gyűrűs volt, és sikerült leolvasni a gyűrűszámát: Szlovákiában (Marcelháza) jelölték idei fiatal madárként, szeptember 11-én. Sérült madár volt, azért ilyen késői a jelölés.

Most sincs vele minden rendben, jobb szárnyát nem zárja rendesen a testéhez, ugyanakkor láthatóan jól repül, reptében szárnycsapásai nem tűnnek rendellenesnek. Darvakhoz társult (azok mégiscsak kicsit hasonlók hozzá), de jól látható a méretkülönbség a két faj között, a darvak jóval nagyobbak, magasabbak

– mutatott rá.

Hadarics Tibor / Facebook

A gólya nem csak a pihenőhelyen kereste a darvak társaságát, de a táplálkozóterületre is velük együtt repült ki, egy kukoricatarlón is látták a darucsapatban.

Hadarics Tibor hozzáfűzte, érdekes lenne, ha ez a gólya együtt maradna a darvakkal.

A Kárpát-medencei gólyák ősszel délkelet felé, a Boszporuszon és a Közel-Keleten át vonulnak Afrikába, a Fertőnél átvonuló darvak viszont nyugat felé mennek tovább, az Alpokat délről vagy északról megkerülve Franciaországon át a Pireneusi-félszigetre tartanak. Lehetséges, hogy a gólyát is magukkal viszik? Igencsak szokatlan útvonal lenne egy Kárpát-medencei fehér gólyától

– magyarázta a szakember.

Kapcsolódó
Hortobágy téli vendége egy magányos fekete gólya
Normál esetben már Afrikában kellene melegedniük a gólyáknak, azonban évről évre jó néhány madár nem repül el, hanem itthon tölti a téli időszakot is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik