Virágzó vidékünk

Kék galambok lepték el Dévaványa egét

Marik Pál/Körös-Maros Nemzeti Park
Marik Pál/Körös-Maros Nemzeti Park
Közel ezerötszáz kék galamb telel a pusztán.

Körülbelül 1500 kék galamb választotta telelési helyéül idén a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták területét. Napközben a közeli gabonatarlókon táplálkoznak, az éjszakákat pedig a környező facsoportokban töltik – közölték a nemzeti park honlapján.

Mivel a kék galambok költési helye a középhegységekben van, ezért az Alföldön csak a hidegebb, őszi-téli időszakokban láthatjuk őket. Februárban vonulnak vissza a költőhelyekre, ahol általában a fekete harkályok által vájt odúkban költenek, évente akár 3-4 fészekaljat is felnevelve. A tojásaikat úgy rakják a fészekbe, hogy onnan még ki sem repült az előző fészekalj. Az utóbbi évtizedben a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén is költött néhány kék galambpár.

Táplálékuk főként növényi eredetű, szívesen esznek bükkmakkot, tölgymakkot a költőterületeken, míg az alföldi tájakon gyommagvakat és elszórt gabonaszemeket szedegetnek. Ők maguk is fontos részei azonban a táplálékláncnak, ugyanis a vándorsólymok és kerecsensólymok szívesen zsákmányolnak közülük.

A kék galambok mérete a parlagi galambokéhoz hasonló. Alapszínük kékesszürke, szárnyukon két kisebb, sötét sáv húzódik. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon jelenleg mintegy 1500 kék galamb tartózkodik. Több kisebb, 300-400 példányos csapatban mozognak.

Kapcsolódó
Szárnyra kelt a hétszázadik mentett tojásból keltetett túzokcsibe Dévaványán
A hazai túzokállomány fele mentett tojásokból kelt ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik