Mozaik

Hangyászó harkályok vadásznak a téli erdőben

facebook/duna-dráva nemzeti park
facebook/duna-dráva nemzeti park
Tél ide vagy oda, a harkályok ezen hónapok alatt sem mondanak le kedvenc csemegéjükről, a hangyákról.

A tél a madarak számára megpróbáltatásokkal teli időszak. A táplálékszegény hónapok elől egyes fajok nemes egyszerűséggel elvonulnak, mások azonban ilyenkor is kitartanak élőhelyükön, és különböző stratégiákkal próbálják átvészelni a telet. Az áttelelő fajok közé tartoznak a harkályok is, tájékoztat Facebook oldalán a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Kapcsolódó
Harkályok kopácsolásától hangosak az ártéri erdők
Közben a kis testű énekesmadarak is hallatják hangjukat.

Közülük néhányan, főként a fakopáncsok kóborolnak ilyenkor. A kis fakopáncs például gyakorta csatlakozik cinegecsapatokhoz, és a közép fakopáncs is ekkor tűnik fel a kertekben felállított madáretetőn.

Ám a harkályok között is vannak megrögzött lokálpatrióták.

A küllők (zöld és hamvas) és a fekete harkály legtöbbször télen is abban az erdőben marad, ahol korábban költött. Ezek a nagy testű harkályfajok – hogy a fagyos napokon is hozzájussanak rovartáplálékukhoz – előszeretettel bontják a holtfát. A lábon álló száraz faegyedek alatt felhalmozódott nagy mennyiségű forgács, és a földön fekvő, korhadó törzseken megjelenő vésésnyomok mind erre utalnak.

Ám tél ide vagy oda, ezen hónapok alatt sem mondanak le kedvenc csemegéjükről, a hangyákról.

Főként a küllők, de időnként a fekete harkály is, egész évben fogyaszt hangyákat. Ám télen ezek a rovarok visszahúzódnak a bolyok mélyére, egyszerű keresgéléssel ilyenkor nem találhatók meg. Ugyanakkor a méretes „vésővel” megáldott madarak nem esnek kétségbe, és a nagyméretű hangyabolyok mélyén is képesek a telelő hangyák nyomára bukkanni.

Ha télen a fagyott hangyabolyok oldalában ökölnyi lyukakat találunk, akkor ezeknek a nagy testű harkályoknak a nyomaira bukkantunk. A nemzeti park munkatársának, Völgyi Sándornak ezúttal kameracsapda segítségével sikerült meglesni a hangyás harkályokat.

Fontos azonban tudni, hogy az ökológiai folyamatokban betöltött nélkülözhetetlen szerepük miatt a fészeképítő hangyafajok által épített hangyabolyok védettek.

Kapcsolódó
Egyre hangosabban dobolnak a tavaszváró harkályok
A tavasz közeledtét általában a vonuló madarak megjelenéséhez kötjük, és ritkán gondolunk arra, hogy a nálunk állandó fajok is sokféleképpen jelzik ezt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik