Mozaik

Szenzációs lepkeritkaságra bukkantak az Alföldön

facebook / MME Lepkevédelmi Szakosztály
facebook / MME Lepkevédelmi Szakosztály
A faj viselkedéséről elsőként közöltek ismereteket, és elsőként mutattak be fényképet élő példányról tudományos munkában.

2022 nyarán összesen 9 alkalommal találták meg a pannon karcsúbagoly (Hypenodes pannonica) lepke egyedeit Magyarországon – írta bejegyzésében az MME Lepkevédelmi Szakosztálya.

Kapcsolódó
Éjjeli lepkefaj után kutatnak a löszgyepeken
A sztyeplepke fokozottan védett faj.

A Hypenodes pannonica a tudósok szerint Kárpát-medencei endemizmusnak tekinthető, azaz a Földön csak itt él. Idén nyáron Mészáros Krisztina, Sulyán Péter, Tóth Balázs és Baranyi Tamás több különböző alföldi területen (Gyula, Tiszadob, Tápiószentmárton) észlelték a ritka faj egyedeit.

A pannon karcsúbagolynak csak az 1936 és 1983 közötti időszakból vannak adatai, ezért is számít nagy szenzációnak újabb példányainak megtalálása.

izeltlabuak.hu / Baranyi Tamás

A H. pannonica példányait először figyelték meg csalétken. A csalétekkel egyidőben különböző fényforrások is üzemeltek, de azokra nem repült a faj.

Fejlámpás kereséssel sem találták, Gyulán viszont minden alkalommal LED-fényforrásra érkezett, este 10 és 11 között, legfeljebb 50 centiméter magasan tartózkodott a fénykörben.

A bagolylepkefélék (Noctuidae) családjába több mint 35 000 ismert faj tartozik, összesen több mint 4200 nemzetség. Ők alkotják a lepkék (Lepidoptera) legnagyobb családját, ebből mintegy 1450 faj található Európában.

A pannon karcsúbagoly lepke védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik