Mozaik

Rablópillét láttak az alföldi pusztaságban

Yuliya Krasylenko/wikimedia commons
Yuliya Krasylenko/wikimedia commons
Ragadozó lévén a nála kisebb termetű, repülő rovarokkal táplálkozik.

Egy Magyarországon ritkán látható rovarfajt, keleti rablópillét figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Királyhegyesi-pusztán, tájékoztat a nemzeti park.

Kapcsolódó
Halálfejes lepkét találtak az alföldi pusztán
Szokatlan helyről, egy kéményből került elő a ritkaság.

A keleti rablópille a recésszárnyúak rendjébe, azon belül a rablópillék családjába tartozik. Külsőre hasonlít a lepkékhez, de a szitakötőkhöz is. Óriási szemei csaknem az egész fejét elfoglalják, ugyanúgy, mint a szitakötőknél.

A rovarokkal táplálkozó madarak elleni védekezésként sárgás-feketés színével álcázza magát, így a madarak azt hihetik, hogy valamilyen darázs, poszméh vagy földiméh, s ezért nem ejtik zsákmányul. Ragadozó lévén a nála kisebb termetű, repülő rovarokkal táplálkozik. A nappali órákban repül, júniusban és júliusban.

A keleti rablópille a fokozottan védett rovarok közül a legmagasabb természetvédelmi értékűek (100 000 Ft) között van.

Európában tőlünk keletre – Oroszországban, Ukrajnában – és a Balkánon honos, a sztyepprétekhez, erdőssztyeppekhez, meleg, száraz élőhelyekhez kötődik.

Magyarországon kevés helyen fordul elő. Egy 2013-ban végzett felmérés során a Körös-Maros Nemzeti Park térségében Elek környékén, a Királyhegyesi-pusztán és Gyula közelében is találtak keleti rablópillét.

Most a Királyhegyesi-pusztán egy ecsetpázsitos foltban láttak egyetlen példányt, ami tehát megerősíti, hogy a faj azóta is jelen van ezen a vidéken.

Kapcsolódó
Afrikai óriáslepke hernyóira bukkantak egy gyulai kertben
A lepke kifejlődött példányai a kolibrikhoz hasonlóan repülnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik