Virágzó vidékünk

Korán megérkeztek a kék galambok a Kis-Sárrétre

Frank Vassen/Wikimedia Commons
Frank Vassen/Wikimedia Commons
A telelésre készülő madarak feltehetően a légvonalban közeli Bihar-hegység bükköseiben, öreg tölgyeseiben költő példányok lehetnek.

A Körös-Maros Nemzeti Park pusztai területein gyakori madár a kék galamb, ősszel és enyhe teleken sokfelé találkozhatunk vele, bár csak nagyon ritkán költ alföldi területeken. Klasszikus élőhelyei a hegy- és dombvidéki bükkösök, ligetes tölgyesek odvas és odvasodó fái, írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldala.

Idén azonban szokatlanul korán, már augusztus derekán megjelentek az első kék galambok, bár igazi gyülekezésük általában csak szeptember közepén, végén kezdődik. Jelenleg két csapatban körülbelül 150-180 példány tartózkodik a területen.

Kapcsolódó

A kék galambok magvakkal táplálkoznak, és a természetes vegetáció adta lehetőségek mellett a tarlókra is kijárnak a betakarítás után elcsorgott szemeket csipegetni. Általában a fekete harkály vájta odúban költenek, de farepedésekben, kikorhadt ágak tövében előfordulhatnak tojások.

Párba állásuk már februárban megkezdődik, márciusban már tojásokat raknak. Évente három négyszer is költenek, így egészen szeptember végéig előfordulnak fészekaljaik. A tojásokon mindkét szülő kotlik és a fiókák felnevelésében is mindketten részt vesznek.

Marik Pál

A magasabb régiókban költő madarak a közelgő tél és a fogyatkozó táplálkozási lehetőségek elől az alföldi vidékekre húzódnak. A Kis-Sárréten klasszikus gyülekezőhelyei Mezőgyán és Újszalonta határában vannak, ahol a pusztai és mezőgazdasági területek közé ékelődő kisebb ligetekben, facsoportokban tartózkodnak. Ilyen helyeken több csapatban, akár több száz madár is összegyűlhet.

A Kis-Sárréten gyülekező, telelésre készülő madarak feltehetően a légvonalban közeli Bihar-hegység bükköseiben, öreg tölgyeseiben költő példányok lehetnek.

(A cikkben szereplő kép illusztráció.)

Kapcsolódó
Hét éve nem láttak ilyen vadludat a Sebes-Körös közelében
Nagyon régen sikerült megfigyelni egy példányt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik