Mozaik

Megszerette a Kis-Sárrétet az Afrikában honos terelőmadár

wikipedia.com
wikipedia.com
Már költenek is itt.

Kicsi, zömök testű gémféle a pásztorgém. Alapszíne fehér, de nászruhája a költési időben narancssárga színezetet kap, a fejtető, a mell és a hát egy része narancssárgává válik.

Kapcsolódó
Titokzatos madarak ciripelnek az alföldi lápréteken
Mindig rejtve mozog a sűrű növényzetben.

A pásztorgém eredetileg Afrikában költött, az afrikai szavannán kísérgette a legelő, nagytestű növényevők csordáit. Ám – részben emberi segítséggel -, ma már Dél- és Közép-Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, valamint Dél-Európa jelentős részén is fészkel, olvasható a Körör-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán.

Terjeszkedése hazánkat is elérte. Eleinte csak be-betértek hazánk területére, 2011 óta azonban már költőpárok megjelenését is regisztrálták a szakemberek.

Czifrák Gábor/KMNPI

A Kis-Sárréten az elmúlt tíz évben több alkalommal is megfigyeltünk már pásztorgémeket. Tavaly költöttek itt először, akkor két pár rakott fészket. Idén viszont már három pár költését sikerült bizonyítani. Mindkét évben az Ugrai-rétben fészkeltek, vegyes gémtelepeken, bakcsók, kis kócsagok és üstökösgémek társaságában. Táplálkozni is gyakran együtt járnak. Meg-megjelennek a Bihari Madárvárta kis tavainak közelében, illetve a környékbeli kaszálókon, legelőkön, így a Madárvártára érkező vendégek is megtekinthetik őket

– áll a Nemzeti park közleményében.

A pásztorgém tápláléka igen változatos: különböző vízi rovarokat, kisebb puhatestűeket, illetve a legelő állatok által felvert szárazföldi rovarokat, sáskákat fogyasztja.

Telepesen költ, legtöbbször más gémfélékhez csatlakozva. A fészekalja 4-6 tojásból áll, melyekből 22-25 nap után kelnek ki a fiókák, s egyhónapos korukban hagyják el a fészket.

Kapcsolódó
Madárcsoda az Alföldön: kikelt egy fióka a batlák fészkében
Először regisztrálták költését az Alföldön.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik