Mozaik

Titokzatos madarak ciripelnek az alföldi lápréteken

Dr. Raju Kasambe/wikimedia commons
Dr. Raju Kasambe/wikimedia commons
Mindig rejtve mozog a sűrű növényzetben.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületét járva egy különleges, a tücskök ciripelésére emlékeztető hangra lehetünk figyelmesek. Ez a fémes hangzású pirregés nem más, mint a réti tücsökmadár éneke, írja a nemzeti park.

Kapcsolódó
Véletlen, hogy felfedezték Magyarországon a lazúrcinegét
Jó esély van arra, hogy akár a tél végéig a területen marad.

A hazánkban élő három tücsökmadár-faj közül a leggyakoribb a nádi tücsökmadár, ezt követi a berki tücsökmadár, a legritkább pedig a réti tücsökmadár. A Kis-Sárréten az élőhelyek jellege miatt a nádi tücsökmadár a leggyakoribb, berki tücsökmadárból jóval kevesebb van errefelé.

A kis állományú réti tücsökmadarak számában növekedés figyelhető meg, az utóbbi években egyre több pár költ a területen.

Ez a verébnél valamivel kisebb testű énekesmadár hangja egy fémes hangzású pirregés, mely kissé erősebb a tücsökciripelésnél, nevét is innen kapta.

A réti tücsökmadár bokros, fás, mocsár- illetve láprétek, vizes kaszálók költőmadara. A Kis-Sárrét bővelkedik ilyen élőhelyekben, amihez a KMNPI által az elmúlt években végrehajtott vizes élőhely-rekonstrukciók is hozzájárultak.

Kapcsolódó
23 madár dala 6 percbe sűrítve
Kertünk vendégei, amikor mondják a magukét.

Rejtett életmódja miatt keveset tudunk a réti tücsökmadár fészkelési szokásairól.

Évente egy, esetleg két alkalommal költ. A fészket a párok közösen építik a talajra, elrejtve a sűrű növényzet közé. A tojó öt-hat tojást rak, amelyeken a szülők felváltva kotlanak. Tápláléka különböző rovarokból, pókokból, apró puhatestűekből áll.

Revírt tartó faj, a hím egy kimagasló növényen, legtöbbször bokron énekelve jelzi a területét. Megfigyelni szinte csak ilyenkor lehet, máskor mindig rejtve mozog a sűrű növényzetben. A madár a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Kapcsolódó
Kacagó madárritkaság tévedt az Alföldre
Valószínűleg a Földközi-tenger partvidékéről jöhetett, mert Európában többnyire ott költ.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik