Virágzó vidékünk

Madárcsoda az Alföldön: kikelt egy fióka a batlák fészkében

Először regisztrálták költését az Alföldön.

A Körös-Maros Nemzeti Park működési területén fekvő Gácsháti-halastavakon új költőfaj jelent meg az idén: a batla, olvasható a nemzeti park weboldalán.

A batla különleges testfelépítésű és színezetű, már-már egzotikusnak tűnő madár, a kanalasgém mellett a másik íbiszféle hazánkban. Színe csokoládébarna, de tollazatában, irizáló foltokként, a napsütés hatására a lila és a zöld színek is megjelennek. Testfelépítéséből következtetni lehet arra, hogy a sekély vizű élőhelyek, mocsarak lakója, ezeket a helyeket használja táplálkozásra, fészkelésre, fiókanevelésre.

Fotó: Albert Herring/Wikimedia Commons

A múlt század 20-as éveiben csak a Kis-Balaton környékén mintegy ezer példány fészkelt, az ezredfordulóra azonban ez a szám drasztikusan lecsökkent. A 2000-es évek első évtizedében már csupán 2-20 pár költött az egész országban. Az állomány mára némi emelkedést mutat, a batla megjelent az alföldi élőhelyeken is.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén jelen van fészkelőként az utóbbi néhány évben. A Köröstarcsa határában fekvő Gácsháti-halastavakon 2020-ban regisztrálták először költését. A fészkelési időszakban 3 pár mozgott a területen, de végül csak egy pár költését sikerült biztosan megállapítani. A fészekből egy fióka repült ki. A batlák általában négy tojást raknak, de a gémtelepek más költőfajaihoz hasonlóan az ő fészekaljuk is rendkívül kitett az időjárásnak.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Stavros Toumanidis/Wikimedia Commons

Messzire repült a Balatonnál meggyűrűzött batla
Horvátországban, majd Olaszországban is megfigyelték a madarat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik