Virágzó vidékünk

Messzire repült a Balatonnál meggyűrűzött batla

Horvátországban, majd Olaszországban is megfigyelték a madarat.

A batla fokozottan védett, ritka, ibiszféle költöző madarunk. A múlt század közepéig gyakori fészkelőnek számított a Kárpát-medencében, legjelentősebb telepei a Kis-Balatonon voltak, ahol ezres nagyságrendben fészkelt – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzet Park weboldalán.

batla1

Korábbi gyűrűzések és adatok

1908 és 1932 között 3591 batlát jelöltek hazai gyűrűkkel, elsősorban a Kis-Balatonon és a Vajdaságban (Obedi láp). Mindebből 92 példány kézre kerüléséről maradtak fenn információk. Ezek nagy része belföldön vagy a Kárpát-medencén belül történt, de érkeztek adatok Algériából (2 példány), Egyiptomból (2), Franciaországból, Görögországból, Hollandiából (2), Máltáról, Montenegróból, Norvégiából, Olaszországból (3), Oroszországból, Spanyolországból, Ukrajnából és Romániából (8) is.

A Nagyberekben 2016. június 17-én meggyűrűzött madarat szeptember végén Horvátországban, a Kopácsi-réten látták és fényképezték. Október 2-án még itt észlelték, majd október 7-én már innen 500 km-re, Olaszországban, az Adriai-tenger partján fényképezték le.

Ez az első színes jelölésű hazai gyűrűs példány, amit külföldön azonosítottak.

Magyarországon 2011-től összesen 10 batlafiókára került színes gyűrű, ezek közül korábban egyet már megfigyeltek a Kis-Balatonon.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik