Mozaik

60 éves lett a TV Maci

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán
Nyugdíjas korúként most már hivatalos belépőkártyát is kapott az MTVA-székházba.

Belépőkártyát kapott az Esti mese legendás fogmosó barnamedvéje, a TV Maci mint az intézmény egyik “legrégebbi dolgozója” a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójától. Papp Dániel kedden a közmédia székházában a figura 60. “születésnapja” alkalmából az alkotókról tartott megemlékezésen akasztotta a kártyát a TV Maci nyakába.

Az érdeklődők az MTVA látogatóközpontjában berendezett “maciszobában” találkozhatnak sokak kedvenc mesenéző figurájával, aki először 1963. április 15-én jelent meg az Esti mese szignálfilmjében.

Az eredeti ötlet szerint egy “rokonszenves, de szigorú” orvos hívta volna fel a figyelmet a korai lefekvés, a fogmosás, az egészséges étrend, a megfelelő öltözködés és a tisztálkodás kulturált formáinak fontosságára. Végül azonban a József Attila-díjas író, szerkesztő-dramaturg, Bálint Ágnes döntött a macifigura mellett, mert úgy gondolta, hogy a legtöbb gyerek mackóval alszik el, így közel érzi majd magához.

A TV Maci “hivatalos születésnapja” október 23., mivel a televíziós mese műfaját megteremtő Bálint Ágnes, az Esti mese szignálfilm eredeti forgatókönyvírója ezen a napon született.

Papp Dániel az ünnepségen elmondta: a TV Macinak van már űrhajós igazolványa, személyi igazolványa, és készült róla bélyeg is, de belépőkártyája még nincs. A figura összeköti a szülőket a gyerekekkel, sőt a Kárpát-medence magyarságának is fontos, hiszen sok magyar a TV Macin nőtt fel – tette hozzá.

Fejet hajtunk Bálint Ágnes munkássága előtt, és remélem, hogy a közmédiának sikerül a TV Maci legendáját életben tartani. Volt, hogy páran megpróbálták ezt a mítoszt megdönteni, de nem sikerült; a TV Maci győzött és azt hiszem, hogy ebben a formájában akár örök életet is szavazhatunk neki

– mondta a vezérigazgató. (MTI)

MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó
Kvíz – mennyire emlékszel a régi TV-műsorokra?
Töltsd ki a tesztet és kiderül!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik