Mozaik

Medveveszélyre figyelmeztetnek a Karancs völgyében

pixabay
pixabay
Az Ipoly Erdő Zrt. munkatársa észlelte ma reggel a nyomokat a Litke környéki erdőségben.

Újra medvenyomokra bukkantak Nógrád vármegyében. Az Ipoly Erdő Zrt. munkatársa észlelte a nyomokat október 24-én, kedden reggel a Karancs völgyében, a Litke környéki erdőségben.

A fénykép alapján a litkei erdőtömbünkben esetleg medve tartózkodhat. Felhívjuk az környékbeli erdőkben látogatást tervezők figyelmét a nagyragadozó esetleges jelenléte okozta veszélyre

– közölte az Ipoly Erdő Zrt. – Kelet-Cserháti Erdészet a Facebook oldalán.

Korábban Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója így nyilatkozott:

Nem vagyunk medvés ország, viszont várható, hogy egyre gyakrabban bukkan fel vármegyénkben is nagyvad, érdemes erre felkészülni nemcsak a túrázóknak, de a terület kezelőinek is

– idézte honlapján a Nógrád Vármegyei Hírportál.

Az elmúlt időszakban Nógrád vármegyében is egyre több alkalommal jelentette a lakosság a medvék jelenlétét, de nem csak Nógrád vármegyében vannak egyre gyakrabban jelen a nagyvadak.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a közelmúltban tapasztalt medveészlelésekre reagálva közleményben tudatta, hogy gyakrabban észlelnek barnamedve előfordulására utaló nyomokat, valamint felvételek is napvilágot láttak a Magyarországon barangoló állatokról.  Az Aggteleki Nemzeti Park déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között is lencsevégre kapták az állatot, majd május közepén videóra vették a Mihály névre keresztelt medvét.

Mint, ahogy a szakemberek fogalmaztak, kérnek mindenkit, hogy saját biztonsága érdekében fokozott figyelemmel közlekedjen az erdőkben, és erdei kirándulásuk során tartsa be a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott viselkedési szabályokat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Kapcsolódó
Két Magyarországon barangoló medvéről is felvételt tettek közzé
A Bükkben és az Aggteleki Nemzeti Parkban is videóra vettek egy medvét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik