Elindult a nevezés a Magyarország étele 2024 versenyre, amelyre december 15-ig lehet jelentkezni, a recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a verseny sajtótájékoztatóján a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre.
Rétvári Bence azt mondta: reményei szerint a versenyen résztvevő ételek közül minél több kerül majd be a hazai éttermek kínálatába.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek.
Megjegyezte: reményei szerint idén a legtisztább élelmiszerek, a vadhús és a hal is jelentős szerepet kap majd a megmérettetésen. Mint hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.
A döntőt április 27-én Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Decemberben elindul a nevezés a Szakma ifjú mestere és a Magyarország díszasztala címre is. A felszolgálók menükártyát készítenek, és hozzá díszterítést hoznak létre.
Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény mottója, a “Csak tiszta forrásból” is a nagy magyar zeneszerzőtől származik.
Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is.
Az elődöntőkre január végén, február elején kerül sor, a döntőt a Szolnok Campuson tartják. (MTI)