Mozaik

A 950 éves Szolnok Európa kulturális fővárosa lenne

Facebook/Szolnok város hivatalos oldala
Facebook/Szolnok város hivatalos oldala
Szolnok 950 elnevezésű programsorozatot indított útjára a Tisza-parti város, mert 2025-ben fogja ünnepelni alapításának 950. jubileumát, az egész éves eseménysorozat, pedig főpróbája lehet az Európa kulturális fővárosa pályázatnak is.

A 2025-ös programsorozathoz a lakosságtól is várják ötleteket, hogyan, mivel lehetne megünnepelni az évfordulót. A jubileumi program akár az Európai kulturális fővárosa program főpróbája is lehet, a címet ugyanis szeretné majd elnyerni a vármegyeszékhely, ehhez pedig 2027-ben adná be pályázatát – írta meg a Szoljon.

Egyes kutatások szerint már 1045 körül lakott terület volt Szolnok. Először azonban I. Géza király 1075-re datált, a garamszentbenedeki bencés apátság megalapítására vonatkozó oklevelében jelenik meg a város neve. „Hivatalosan” így innentől számítják a település működését, melynek 2025-ben 950 éves jubileumát ünnepelhetjük.

A témáról tartott tájékoztatón Szalay Ferenc polgármester kiemelte: a Szolnok 950 program kiváló főpróba lehet az Európa kulturális fővárosa címhez.

Elindítottuk ugyanis a programot, szeretnénk megpályázni a címet

– tette hozzá a városvezető. A megyeszékhely feltehetően 2027-ben fogja beadni a pályázatát, hogy a 2035-ös kiíráson eredményesen tudjanak részt venni.

Milyen szép lehetne, ha 2035-ben „főváros” lehetne Szolnok. Ezért dolgozunk

– reagált a polgármester szavaira az EKF program felelőse, Szutorisz-Szügyi Csongor, aki kiemelte, hogy most a Szolnok 950 program a hangsúlyos, melyhez a lakosság ötleteit várják.

Nem határoztunk meg az irányokat, bármilyen tematikájú programötletet be lehet dobni a kosárba. Leginkább ebben a hónapban, de az év végéig várjuk a jelzéseket mindenkitől, aki szeretne hozzájárulni a jubileum tematikájához

– tette hozzá.

Az ötleteket a szolnok950.hu weboldalon keresztül lehet beküldeni.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik