Virágzó vidékünk

Európa Zöld Városa Nemzeti Díjat nyert a Pünkösdfürdő Park

Októberben részt vesz a Green Cities Europe nemzetközi megmérettetésen is.

A Pünkösdfürdő Park nyerte az Európa Zöld Városa Nemzeti díjat, így a fővárosi önkormányzat és a Főkert közös projektjét nevezi Magyarország az október 23-án esedékes brüsszeli nemzetközi megmérettetésre, a Green Cities Europe versenybe.

2021-ben Az Európai Faiskolák Szövetsége és tizenhárom európai tagszervezetének kezdeményezésére indult útjára a „Több Zöld Várost Európának” fórum, melynek elsődleges célja, hogy megismertesse a politikusokat, döntéshozókat, önkormányzatokat és a témával foglalkozó szakembereket a városok-, illetve a közterületek zöldítésének szerepével, jelentőségével.

Az Európa Zöld Városa díjra minden tagország egy-egy önálló, az adott ország területén megvalósult zöld projekttel pályázhat, a 13 pályázó közül kerül kiválasztásra a végső győztes. A nemzeti pályázaton Budapest Főváros Önkormányzata a Pünkösdfürdő park projektet indította el, ami első helyezést ért el, így részt vehet a nemzetközi megmérettetésen, ahol a 13 ország I. helyezettjei versengenek, és 3 díj kerül kiosztásra.

A park fejlesztéséből rengetegen vették ki a részüket. Adrienne Szalkai vezette Főkert tervezési osztály – a kérésünkre feszegette tervezőként azokat a határokat, amelyet eddig egyetlen Főkert parkfejlesztés sem lépett még át. Mezőgazdasági takarmánynövények mint dísznövények és talajjavítók? Szalmabálák játszóeszközként? Vetett vadvirágmezők? Ártéri erdő telepítés? Egészségi ok miatt kivágott fák felhasználása utcabútorként helyben? Ökológiai szemléletmódra játszva tanító táblák és gyerekjátékok? Vezérfák ültetőgéppel beültetve? Földtömeg egyensúlyban tervezés? A bontott beton helyben történő újrahasznosítása? Esőkert a felszíni vizek helyben hasznosításáért? Túlburkolt utak helyett nyírt ösvények a vadvirágmezőben? Közterületi gyümölcsöskert? Kártyával is működő automata wc? Piknikterületek? Nos ezek mind-mind megtalálhatók a parkban, amely néhány év fejlődés után évelő és cserjeszinten már elkezdett beállni. Az a több mint 600 fa, amit ide elültettünk, még bontogatja a koronáit, a lombkoronaszint érzékelhető megjelenésére egy évtizedet még biztosan kell majd várni, záródására többet is, de addig is árnyékolók segítik a játszótér felett a legkisebbek játékát

– írja Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze  aFacebook-bejegyzésében.

A 7 hektáros, hosszan elnyúló, ökologikus szemlélettel kialakított parkban számtalan funkció kapott helyet, a pihenni vagy sportolni és játszani vágyók, kutyások, nemkutyások, és a piknikezők is megtalálják számításaikat. A vadvirágos réten minden évszakban más-más virág bontja szirmait és várja a beporzókat, de takarmánynövényeket is vetettek a „Határ” elnevezésű részen. A kutya-agility pályán a házi kedvencekkel lehet gyakorolni, a fitnesz részen pedig az izmokat edzeni a fából készült eszközökön. A focizni és kosarazni vágyókat a gumiburkolatú sportpálya várja, a kerékpárosok a szervízpontban fújhatják fel a kereket, de pétanque-ozni és strandröplabdázni is van lehetőség az erre létesített pályákon. A gyerekeknek a homokfövenyből kiemelkedő játszóeszközök nyújtanak kikapcsolódást, sok csúszda, mászóvár, hinta várja a kicsiket és nagyokat. Bográcsozni is lehet a kialakított tűzrakóhelyeknél.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik