Mozaik

Kaposváron házhoz mennek a használt sütőolajért

Pixabay
Pixabay
Egyedülálló program az országban.

A használt sütőolaj háznál történő begyűjtését vezették be Kaposváron.

Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyarországon eddig egyedülálló program indulásához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: jó lenne, ha a lehető legnagyobb hányadát sikerülne összegyűjteni az országban keletkező évi mintegy 90 ezer tonna használt étolajnak, mert egy csepp étolaj ezer liter vizet szennyezhet el.

Amikor a használt étolajat visszagyűjtjük, három legyet ütünk egy csapásra: nem szennyezzük el a vizet, nem tesszük tönkre a csatornát és üzemanyagadalék-anyaghoz juttatjuk a Molt, amivel olajszármazékokat lehet kiváltani

– hangoztatta, hozzátéve, hogy mindez csak egyetlen mozdulatba kerül.

Áder János utalt arra, hogy a Mol országosan már több mint 10 éve foglalkozik a használt étolaj átvételével.

A somogyi vármegyeszékhely használtsütőolaj-begyűjtési programját 300 millió forintos pályázati forrás alapozta meg.

A családi házak lakói között 23 500, szűrővel ellátott 3 literes gyűjtőedényt osztanak szét, a társasházaknál 1042 úgynevezett intelligens konténert telepítenek, amely 70 százalékos telítettségnél jelzi, hogy üríteni kell.

Kaposváron az elmúlt nyolc évben hulladékkezelő központ épült, hulladékudvar, több üveggyűjtő pont működik, háznál gyűjtik a szelektív és a zöldhulladékot.

Kapcsolódó
Ezer liter élővizet szennyezhet el egy csepp használt sütőolaj
A környezettudatosság Pest megyében a legjellemzőbb, a lakosok az elmúlt mintegy 10 évben 1055 tonna használt sütőolajat gyűjtöttek össze.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik