Életmód

Újabb 120 helyen adhatjuk le a használt sütőolajat

Pixabay
Pixabay
Éljünk vele!

Közös országos lakossági használt sütőolaj-begyűjtési programot kezd az Alteo és a Shell Magyarországon – közölték a cégek az MTI-vel.

Kapcsolódó
Megvédték a civilek a környezetszennyezéstől az Őrséget
A Greenpeace szeretné elérni egy olyan törvény létrejöttét, ami megtiltja a hasonló tevékenységek engedélyezését.

A Shell magyarországi hálózatának 193 töltőállomásából már 44 helyen le lehet adni a használt sütőolajat, az év végére pedig 120 Shell benzinkúton lehet majd elhelyezni az Alteo 240 literes műanyag gyűjtőedényeibe a háztartásokban keletkezett olajat.

A megtelt gyűjtőedényekben összegyűlt használt olajat nagyobb tartályokba fejtik át. Az ülepítési eljárást követően bioüzemanyagot előállító üzemekbe szállítják, ahol biodízel készül belőle. Ezt – jogszabályban rögzített módon és megszabott arányban – az üzemanyagkereskedők hozzáadják a gépjárművekbe szánt üzemanyagokhoz, annak érdekében, hogy csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását.

Az újrahasznosításra kiépített rendszer segít megvédeni az élővizeket és a talajt, mert a biodízellé alakított sütőolaj nem a csatornarendszerben vagy az emésztőgödörben végzi.

Hogyan adhatjuk le használt sütőolaját?

  • A programban résztvevő töltőállomásokra kihelyezett gyűjtőpontokon az alábbiak szerint fogadják a háztartásokban felhalmozódott használt sütőolajat és sütőzsiradékot:
  • Jól zárható PET-palackban gyűjtjük a használt olajat.
  • Vigyük el a kijelölt töltőállomás valamelyikére.
  • Ellenőrizzük, hogy jól zár-e a palack, majd dobjuk a gyűjtőedénybe. Soha ne öntjük az olajat közvetlenül a gyűjtőedénybe!
Kapcsolódó
1027 zsáknyi hulladéktól tisztult meg a Felső-Tisza
Az összegyűjtött szemét - szelektálás után - újrahasznosításra kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik