Életmód

Mindent helyből árulnak Szeged első csomagolásmentes boltjában

Itt környezetbarát módon vásárolhatunk.

Egy hete működik Szegeden az első csomagolásmentes bolt, a Garabolyos. Az élelmiszerek mellett környezetbarát tisztítószert, higiéniai termékeket is kapunk itt, az áru már az üzletbe is felesleges csomagolás nélkül érkezik, írja a Délmagyar.

A beszállítók kiválasztásánál arra is gondosan ügyeltek, hogy hasonlóan gondolkodjanak. Az a cél, hogy a boltba is csomagolásmentesen érkezzenek a termékek. A tésztát kartondobozokban hozzák, amiket a beszállító aztán el is visz, és tovább hasznosít. A tisztítószereket fém edényekben szerzi be Algyőről a tulajdonos.

Folyamatosan keresgélünk, és amit lehet, azt minél közelebbi, lehetőleg helyi termékre cseréljük

– mondta el a portálnak Varsás Dániel, aki feleségével, Varsás-Guti Anitával álmodta és valósította meg a boltot.

A kis üzletben kimérhető áruk sorakoznak. A tésztákat Óföldeákon készítik, a lisztet szállítás előtt őrlik Ferencszálláson, babból van mórahalmi, a fém tartályban álló akácméz Baktóról érkezik. Az egészséges alapanyagokból készült süteményeket, pékárut is Szeged környékén készítik, helyben szerzik be a biozöldséget, az olajat pedig külön nekik sajtolják Maroslelén.

Még a textil- és hálós zsákokat is Ruzsán varrják, amiket megvehet az árunak, aki elfelejti az edényt vagy a táskát. Higiéniai termékeket is találunk: mosható pelenka és betét, nagy fémedényekben mosogató- és tisztítószerek sorakoznak a polcokon.

A szereket Algyőn gyártják, és nem tartalmaznak környezetre ártalmas anyagokat, magunkon teszteltük le őket

– tette hozzá Dániel.

A Garabolyos hátsó részében jelenleg is tartanak hordozási tanácsadást, de februártól, ökokör is indulna. A gyerekkel érkezők már most bemehetnek, játszhatnak, a későbbiekben pedig rendszeresen szerveznének ide környezettudatossággal összefüggő programokat.

Csillagos ötöst érdemel környezettudatosságból a debreceni Cekker
Öröm ide betérni, és jót is teszünk vele.

Kiemelt kép: Facebook / Garabolyos

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik