Életmód

Nádból készül a szívószál a környezetbarát bükki koktélokhoz

Éves szinten egymillió műanyag szívószál megy itthon a kukába. Egy ifjú mixer az erdőket járva újít.

Ózdon nőttem fel, hegyek, erdők adják nekem az ihletet és az alapanyagokat. Az őszi csipkeszezonban a csipke is, amelyet a városban örökölt telkemen tudok szüretelni. Amíg feszes és nincs megszottyosodva, dekorációnak használom, aztán amikor megcsípi a dér, csipkelekvárt főz belőle otthon édesanyám. Én pedig ebből a lekvárból készítek koktélokat

– mondja Dékány Martin, akinek a gyerekkora régi romantikus időkre emlékeztet, pedig alig múlt húsz éves. Az ifjú mixer és bártender igyekszik követni a trendet, amikor fejleszt.

Túl azon, hogy lehetőleg mindent házilag készít vagy készíttet, minimális mennyiségben használ műanyagot, így környezetbarát italokat, koktélokat előállítva, tálalva.

Egy bár nagyon sok hulladékot termel, szívószálból egy pörgős este 3-400 is kimegy nálunk. Negyedóra az élettartama, aztán megy a kukába. Havonta egymilliót is kidobunk országos szinten. 2021-től viszont már nem használhatunk műanyagot, egyik alternatívája a nád lett. A papírszívószál is lehetne, ami környezetbarát, de nem tartós, harminc perc alatt lebomlik az italban

– folytatja Dékány Martin, aki negyedórára Ózdtól, Borsodnádasdon vásárolja a nádból készített szívószálakat. Ez háromszor-négyszer drágább, de a nádé a jövő. Mindent amit lehet (és amit kell), magyaroktól, helyi termelőktől vásárol, úgy véli, megéri időt fordítani erre.

Mint mondja, kevés bár hirdeti a környezetbarát életmódot, ő pedig a családjával szeretne színt vinni ebbe a világba. A koktél alapanyagait hordozó szirupok is műanyag flakonban érkeznek, öt nap az élettartamuk (kinyitás után ennyi ideig tart ki bennük a szirup), aztán mennek a szemétbe – és persze nem bomlanak le.

Nálunk a szalvéta és a szalvétatartó is újrahasznosított papírból készült. A dekorációhoz semmit nem vásárolunk fölöslegbe. Rendszeresen járok a Bükkbe alapanyagot gyűjteni, ősszel sok falevelet szedek össze, botokat, gallyakat, mindent. Szilváson (Szilvásváradon – A. A.) és Aggteleken is meg szoktam fordulni, minden közel van. Kidőlt fákból fatáblákat lehet készíteni a szervírozáshoz, a fatelepek adnak fűrészport. Mindezt szintén időt igényel, de olcsóbb is így a beszerzés

– mondja a Rákóczi úti Mash pub&bar kreatív bártendere (fő állásban az Európa legjobb luxus steak éttermei közé tartozó Prime Steak House mixere), aki szeretné közelebb hozni a vidéki életérzést, a stílust a fővároshoz. A Rákóczi út és a Király utca között fekvő VII. kerület ugyanis nem éppen a zöld területeiről híres.

Galéria

A szabadidejében azon jár az esze, mit lehetne ezért még tenni. A szervírozáshoz fa- és kőtáblákat használ (utóbbi több évig is kitarthat, csak egy kicsit törékenyebb), az új itallapon pedig már minden környezetbarátságról, újrahasznosított anyagokról szól.

Tobozok, tűlevelek, fenyőgallyak is megjelennek a körítéshez.

A fiatalember, aki tizenkilenc évesen költözött el otthonról, Ózdról, már a helyi József Attila Gimnáziumban sem véletlenül járt biológia tagozatra, hogy aztán  bárokba vigyen valami természeteset. A pályaválasztásához pedig az ifjúkori Tom Cruise egyik filmje adta az inspirációt:

Kiemelt kép: Mash pub&bar

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik