Életmód

Elég folyadékot iszunk? Ilyen egyszerűen tesztelhetjük

Pixabay/ Engine
Pixabay/ Engine
A nyári hőségben mindenképp érdemes tesztelni, hogy megfelelő-e a hidratáltságunk.

Vízfogyasztás kapcsán a köztudatban elterjedt  a szabvány vízmennyiség, miszerint naponta nyolc-tíz pohár vizet kell inni az optimális egészség és emésztés érdekében, de annyit mindenképp pontosítani szükséges, hogy a napi vízmennyiség  mindenkinél más lehet, sőt az időjárási tényezőket sem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Egy kis odafigyeléssel, mi is meg tudjuk határozni a szervezet egyéni, ideális vízbevitelét, mert a vízivásnak számtalan jótékony hatása van, az anyagcserétől a hangulatig mindenre kihat.

Az ivóvíz előnyei

A víz az anyagok és tápanyagok szállítója a szervezetben. Mivel minden sejtünk vizet használ, és ez szükséges a testi működéshez, elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság

– mondja Drew Sinatra  természetgyógyász orvos.

Fontos a hőmérséklet szabályozásához (az izzadás a test hőtermelésének és lehűtésének módja). Az ivóvíz szintén kiüríti a méreganyagokat, kenheti az ízületeket, segít enyhíteni a székrekedést, javítja a koncentrációt, a fókuszt, az energiát, a bőr rugalmasságát, a hangulatot.

Mennyi vizet kell inni egy nap?

Számos tényező határozza meg, hogy mennyi az optimális vízfogyasztás. Életkor (időseknek kevesebb vízre van szükségük), aktivitási szint (a kihívást jelentő edzésekhez és a szaunaterápiához több víz szükséges), étrend (a magas fehérje-, nátrium- vagy rostban gazdag étrend esetén többet kell innunk), klíma (forró, száraz éghajlat több vízivást igényel), és bizonyos gyógyszerek olyan tényezők, amelyek befolyásolhatják az egyén vízszükségletét.

Míg a tanulmányok az évek során eltérő ajánlásokat fogalmaztak meg, az átlagos egészséges felnőtt hidratáltsági szintjének elérése tekintetében a legtöbb egészségügyi szakértő általában napi két liter víz elfogyasztását javasolja. Ez a mennyiség tartalmazhat vizet, egyéb italokat és vízben gazdag ételeket.

pixabay

Hogyan állapítható meg, hogy minden nap elég vizet iszunk?

Mielőtt elkezdenénk számolni a poharakat, litereket vagy unciákat, érdemes először megnéznünk a vizeletünket. A vizelet színe és gyakorisága egy nagyszerű módja annak, hogy lássuk, hogy  elegendő folyadékot iszunk-e.

A szakirodalom szerint a 90 percenkénti és kétóránkénti vizelés normális. Ha a vizeletünk sötét borostyánsárga színű, és csak hatóránként vagy később van vizelési inger, akkor valószínűleg nem vagyunk elég hidratáltak. Ha a vizelet gyakorisága 30 percenkénti és teljesen tiszta, lehet, hogy túl sok vizet ittunk.

Egy másik módja annak, hogy képet kapjunk hidratáltságunkról, különösen gyerekek és idősek esetében, ha ellenőrizzük a bőr rugalmasságát.

Néhány másodpercig csípjük meg a bőrt a kézháton, majd engedjük el. Ha a bőr gyorsan visszapattan, valószínűleg jól hidratált. Ha időbe telik, amíg visszatér normál állapotba, akkor vízhiányosak vagyunk. A kiszáradás egyéb tünetei közé tartozik a szédülés, az agyi köd és a fáradtság .

Ízletes lehetőségek a víz pótlására

Ha problémáink vannak az elegendő vízivással, a sima vízen túl többféle módon is növelhetjük hidratáltságunkat. Megpróbálhatjuk gyümölccsel dúsítani a vizet, hozzáadhatunk fagyasztott gyümölcsöt (jégkocka helyett).  Koncentrálhatunk a magas víztartalmú élelmiszerek fogyasztására is. Sok gyümölcs és zöldség kiváló hidratáló forrás.

A leghidratálóbb gyümölcsök

  • eper (91% víztartalom)
  • görögdinnye (92% víztartalom)
  • sárgadinnye (90% víztartalom)
  • grapefruit (91% víztartalom)
  • őszibarack (88% víztartalom)
  • ananász (87% víztartalom)
  • narancs (87% víztartalom)
  • málna (87% víztartalom)

A leghidratálóbb zöldségek

A vízben gazdag zöldségek egy másik egyszerű, hozzáférhető módja annak, hogy több víz kerüljön étrendünkhöz. Néhány szezonális és egész éves lehetőség a következőket tartalmazza:

  • uborka (95% víztartalom)
  • cukkini (94% víztartalom)
  • paradicsom (94% víztartalom)
  • karfiol (92% víztartalom)
  • káposzta (92% víztartalom)
  • jégsaláta (96% víztartalom)
  • zeller (95% víztartalom)
  • zöldpaprika (92% víztartalom)

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy jobban hidratálja magát, az a leves fogyasztása. Melegítsünk fel egy finom csirke- vagy csontlevest, és dobjunk bele néhány káliumban gazdag ételt, például zellert, sárgarépát vagy burgonyát.

pixabay/ sponchia

Kerüljük a túl sok nátriumot, koffeint és alkoholt

Valamennyi szakértő egyetért abban, hogy a hidratálás szempontjából fontos, hogy távol maradjunk a feldolgozott élelmiszerektől , mivel ezek nem csak kevés vizet tartalmaznak, hanem gyakran magas mennyiségű nátriumot is tartalmaznak (még az édes finomságokat is), ami hátráltatja a hidratálási erőfeszítéseket. Ugyanez vonatkozik a kávéra is. A kávé vizelethajtóként működik, és kiszáríthatja az embert.

A nyári hőségben mindenképp érdemes betartani a fenti tanácsokat, hogy megelőzzük a bajt.

Kapcsolódó
Hat különleges koktélrecept kánikulai partikhoz
Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, úgy kívánjuk egyre gyakrabban a hűsítő, jeges finomságokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik