Otthon készült

Izgalmas párosításokkal teheted különlegessé a nyár italait

Ha nyár, akkor limonádé. Az sem számít, ha csak naptárilag van nyár, mert nem csupán kánikulában, hanem az év más időszakaiban is igen jól fogy.  

Ha nem próbálok ki mindenféle új ízt, (legyen szó bármilyen ételről), ami a nyárral kapcsolatos, úgy érzem lemaradok valamiről . De kipróbáltam és most megosztom, milyen volt.

Mi az általános recept? Azt hiszem, mindenki tudja: végy egy marékot mindenből, facsarj hozzá egy fél citromot és hagyd állni minimum fél napot. Aki szeretne, rakhat hozzá cukrot/mézet/, egyéb édesítőt.

Nem én lennék, ha nem léptem volna a túl a hagyományos citrom-menta kombón, így egytől-egyig kipróbáltam ezeket a különleges párosításokat. Csodálatosak!

Barackos-rozmaringos
Mert ugye nem sűrűn rak az ember például rozmaringot az italába. A rozmaringról nekem sokáig a sült krumpli jutott eszembe, míg a kedvenc rozmaringos szappanomat is használva azt hittem vacsora idő van. De a rozmaring tökéletes a barackkal, és egyáltalán nincs tolakodó íze, persze a mennyiséggel nem árt óvatosan bánni. Egy pohárhoz elég egy kis-ujjnyi rozmaringág. Morzsoljuk az italunkba és máris fogyaszthatjuk.

Levendulás
A levendulás limonádé csak nekem volt új, egyáltalán a levendulával az illatosításos használaton kívül most kezdtem el barátkozni. A recept igazából nagyon egyszerű, csak egy pici trükkje van, valahogy ki kell csalogatni az ízt a levendulából. 1 evőkanál szárított levendulát ( lehet friss is, csak jól szét kell morzsolni a levendulát) 1-2 dl forró vízbe dobsz, fél órát állni hagyod, majd csinálsz egy citromos limonádét – ízlés szerint édesítővel, cukorral vagy anélkül – amihez hozzákevered a levendula lét és jól behűtöd. Legjobb a frissen csavart citromlé esetleg egy kevés reszelt citromhéjjal.  Forró víz nélkül is jó, a lényeg, hogy időt kell hagyni, hogy kiázzon a levendula íze.

Fotó:mnn.com
Fotó:mnn.com
Epres (málnás)-bazsalikomos

1 csésze eper vagy málna
1/4 csésze bazsalikom (vagy menta)
1 csésze citromlé ( 4-6 citrom)
1 csésze szirup
4 csésze víz
jég

Pürésítsük az epret és a bazsalikomot turmixgéppel majd szűrjük át egy szitán. Keverjük össze a kapott pürét a citromlével sziruppal a vízzel és a jéggel.

Rózsás-mentás
Ez a különlegesség felülmúlta minden várakozásomat: rózsa és menta. A hangsúly a rózsán van: az illatos rózsa az italban olyan kellemes, mint a levendula. Nincs tolakodó íze, nem érzi úgy az ember, mintha egy üveg kölnit tolna le hidegen. Hogy akkor miért jó? Hát azért, mert még sincs sima limonádé íze!

Fotó:care2.com
Fotó:care2.com

Kovászos uborkalé petrezselyemzölddel
Végére hagytam ezt az extrát, mert biztos, hogy jó néhányan túl extrának gondolják : a kovászos uborka leve petrezselyemmel! Igen! Nagy melegben jéghidegre hűtve nem csupán frissít, de hidratál és vitaminokkal tölti a szervezetet. Érdemes kipróbálni, mondjuk egy szendvics mellé.

És még valami, ami biztos, hogy érdekel: Ezek a hűsítő koktélok a nyár slágerei

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik