Ha nem próbálok ki mindenféle új ízt, (legyen szó bármilyen ételről), ami a nyárral kapcsolatos, úgy érzem lemaradok valamiről . De kipróbáltam és most megosztom, milyen volt.
Mi az általános recept? Azt hiszem, mindenki tudja: végy egy marékot mindenből, facsarj hozzá egy fél citromot és hagyd állni minimum fél napot. Aki szeretne, rakhat hozzá cukrot/mézet/, egyéb édesítőt.
Nem én lennék, ha nem léptem volna a túl a hagyományos citrom-menta kombón, így egytől-egyig kipróbáltam ezeket a különleges párosításokat. Csodálatosak!
Barackos-rozmaringos
Mert ugye nem sűrűn rak az ember például rozmaringot az italába. A rozmaringról nekem sokáig a sült krumpli jutott eszembe, míg a kedvenc rozmaringos szappanomat is használva azt hittem vacsora idő van. De a rozmaring tökéletes a barackkal, és egyáltalán nincs tolakodó íze, persze a mennyiséggel nem árt óvatosan bánni. Egy pohárhoz elég egy kis-ujjnyi rozmaringág. Morzsoljuk az italunkba és máris fogyaszthatjuk.
Levendulás
A levendulás limonádé csak nekem volt új, egyáltalán a levendulával az illatosításos használaton kívül most kezdtem el barátkozni. A recept igazából nagyon egyszerű, csak egy pici trükkje van, valahogy ki kell csalogatni az ízt a levendulából. 1 evőkanál szárított levendulát ( lehet friss is, csak jól szét kell morzsolni a levendulát) 1-2 dl forró vízbe dobsz, fél órát állni hagyod, majd csinálsz egy citromos limonádét – ízlés szerint édesítővel, cukorral vagy anélkül – amihez hozzákevered a levendula lét és jól behűtöd. Legjobb a frissen csavart citromlé esetleg egy kevés reszelt citromhéjjal. Forró víz nélkül is jó, a lényeg, hogy időt kell hagyni, hogy kiázzon a levendula íze.
![Izgalmas párosításokkal teheted különlegessé a nyár italait 2 Fotó:mnn.com](http://sokszinuvidek.24.hu/app/uploads/sites/11/2016/06/lavender-lemonade-main.jpg)
1 csésze eper vagy málna
1/4 csésze bazsalikom (vagy menta)
1 csésze citromlé ( 4-6 citrom)
1 csésze szirup
4 csésze víz
jég
Pürésítsük az epret és a bazsalikomot turmixgéppel majd szűrjük át egy szitán. Keverjük össze a kapott pürét a citromlével sziruppal a vízzel és a jéggel.
Rózsás-mentás
Ez a különlegesség felülmúlta minden várakozásomat: rózsa és menta. A hangsúly a rózsán van: az illatos rózsa az italban olyan kellemes, mint a levendula. Nincs tolakodó íze, nem érzi úgy az ember, mintha egy üveg kölnit tolna le hidegen. Hogy akkor miért jó? Hát azért, mert még sincs sima limonádé íze!
![Izgalmas párosításokkal teheted különlegessé a nyár italait 4 Fotó:care2.com](http://sokszinuvidek.24.hu/app/uploads/sites/11/2016/06/limo3.jpg)
Kovászos uborkalé petrezselyemzölddel
Végére hagytam ezt az extrát, mert biztos, hogy jó néhányan túl extrának gondolják : a kovászos uborka leve petrezselyemmel! Igen! Nagy melegben jéghidegre hűtve nem csupán frissít, de hidratál és vitaminokkal tölti a szervezetet. Érdemes kipróbálni, mondjuk egy szendvics mellé.
És még valami, ami biztos, hogy érdekel: Ezek a hűsítő koktélok a nyár slágerei