Unsplash
Otthon készült vasárnapi ebéd

Cukkini, a sokszínű kedvenc

A hetvenes években még alig volt ismert hazánkban, mára már szokványos, könnyen termeszthető növény, kedvelt, sokszínűen használható alapanyag. Ez a cukkini. Lássuk, miért érdemes fogyasztani, mire kell figyelni a termesztésénél és persze nézzük meg azt is, mit készíthetünk belőle!

Kapcsolódó
Így készül cukkiniből bacon
Hiszed vagy sem, a cukkini íze és formája legalább olyan fantasztikus lehet, mint a baconé.

Mi fán terem a cukkini?

A cukkini a tökfélék családjába tartozó növény. Színe a sötétzöldtől a csíkozott, esetleg cirmos szürkészöldön át a sárgáig sokféle lehet. Formája hosszúkás vagy körte alakú, de létezik gömbölyű változata is. Zsengén szedve a legfinomabb. Sokoldalúan felhasználható: nyersen salátákban és savanyítva, hőkezelve héjastul vagy hámozva, magjaival, ill. kikaparva, grillezve, pirítva, rántva, főzeléknek és levesben is, sőt, még desszertben vagy lekvárban is. Virága is fogyasztható.

Guatemala és Mexikó területén volt őshonos, onnan a spanyol és portugál felfedezők hozták Európába, első „sikereit” Olaszországban aratta, ezután terjedt el hazánkban is.

Ezért érdemes cukkinit fogyasztani

  • Mivel a cukkini 95%-a víz, így a napi vízbevitelt kiválóan ki tudja egészíteni.
  • Ásványi anyagokban – mangán, kalcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink – és vitaminokban – A, B1, 2, 6, 9, valamit folsavban és élelmi rostban gazdag.
  • Antioxidáns tulajdonságai miatt csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását.
  • Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
  • Védi az érfalat béta-karotin és C-vitamin-tartalmának köszönhetően.
  • Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát.
  • Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
  • Könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, így cukorbetegek is fogyaszthatják, fogyókúrába is beilleszthető.

Cukkini kisokos

Ha vesszük, akkor inkább kisebb, keskenyebb példányokat válasszunk, ezeknek édesebb a húsa és puhábbak a magjai. Otthon termesztve pillanatok alatt hatalmassá tudnak nőni, ilyenkor ki lehet vágni a belső magos részt, a külsejét pedig meghámozni.

A héja legyen fényes, kemény, feszes, foltmentes, a kis szára pedig puha – ez utal arra, hogy frissen szedték, illetve nem túlérett.

Ha túl könnyűnek tűnik a méretéhez képest, akkor már sok vizet vesztett, tehát régebben szedték le.

Hűtőben 5-7 napig tárolható. Ha puhább részei lesznek, ott már megindult a romlás, de az ép részek még fogyaszthatók – ekkor már ne várjunk tovább a felhasználásával.

Unsplash

Így termesszünk cukkinit

  • A cukkini helyigénye nagy, egy tő akár 2 négyzetmétert is elfoglalhat nagy leveleivel, száraival és később a termő cukkinikkel.
  • Március közepén vethetjük el a magokat, a palántákat májusban érdemes ültetni.
  • Ültetéskor készítsünk fészkeket egymástól 1 méter távolságra, ahol a talajt trágyázással javítjuk.
  • Minden évben más-más helyre kerüljön a cukkini a kertben.
  • Jó tápanyagellátást, sok vizet – főként a növekedés kezdeti szakaszában – és napfényt igényel. Fagyérzékeny.
  • Locsoláskor ne fröcsköljük a leveleit, hogy megelőzzük ezzel a gombás megbetegedéseket.
  • A csigák ellen fahamuval, mészkőporra védekezhetünk, úgy, hogy körbeszórjuk az ágyást néhány naponta.
  • Ha a levelek száradni kezdenének, szürkés penészesek lennének, akkor valószínűleg lisztharmatos. Ekkor a beteg leveleket szedjük le, a többit pedig zsurlófőzettel permetezzük.
  • A levéltetvek megelőzésére ültessük a közelükbe leveldulát, csombort, kezelésére csalánlé vagy hagymalé használható.
  • Egy családnak elegendő 3-4 bokrot ültetni, bőséges lesz a termés. A gyümölcsöket folyamatosan szedjük a nyár közepétől a fagyokig.
  • A legízesebbek a körülbelül 25 cm hosszúságú gyümölcsök. Ha idejében szedjük le őket, akkor a tő több virágot és termést hoz.
  • Ha egy-két termést meghagyunk nagyra nőni, akkor a magokat kiszedve, meleg vízben tisztára mosva és kiszárítva meglesz a következő évi vetőmagunk.

Így használd a cukkinit!

Szinte felsorolni is nehéz, hogy milyen sokféleképpen használhatjuk, de azért most megpróbáljuk. S ha már itt tartunk, bátran mondhatjuk, hogy egy vasárnapi ebédnek is kiadós része lehet a cukkini.

  • Nyersen, kis darabokra vágva mehet salátákba.
  • Egészen apróra vágva fűszeres mártások összetevője lehet.
  • Az apróbbakat egészben párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük.
  • Az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük.
  • Lereszelve sütemények tésztájába használható a folyékony anyag helyettesítőjeként.
  • Grillezhetjük szeletben vagy darabokra vágva.
  • Félbevágva, belsejét kikaparva megtölthetjük például darált húsos töltelékkel, majd megsütve tálaljuk.
  • A cukkini virága tölthető, rántható.
  • Mivel semleges íze van, más összetevőkkel keverve édes „hamis” lekvár készíthető belőle.
  • Lereszelve, maradék burgonyapürével keverve finom lepény süthető.
  • Lecsó, leves, sőt, pörkölt is készíthető cukkiniből.

3 szuper cukkinis recept

Unsplash

Cukkinikrémleves

Hozzávalók

  • 2 db közepes cukkini
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • rozmaring
  • kevés olaj

Elkészítés

A cukkinit kisebb kockákra daraboljuk.

A vöröshagymát is apró darabokra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.

Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a cukkinit is.  Pár percig együtt pirítjuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi.

Fűszerezzük ízlés szerinti sóval, borssal, szerecsendióval, rozmaringgal.

Hozzáadjuk a leveskockát is.

Ezután lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük.

Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni és botmixerrel összeturmixoljuk.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a levesből néhány evőkanálnyit hozzáadva tovább keverjük.

Hozzáadjuk a krémleveshez és még további 2-3 percig főzzük.

Díszíthetjük friss paprikával, petrezselyemzölddel, pirított sütőtök magokkal, pirított kenyérkockákkal.

Unsplash

Cukkinis lasagne

Hozzávalók

  • 2 nagyobb vagy 5-6 darab kisebb cukkini
  • 1 kg darált hús
  • 1 fej hagyma
  • kis darabka zeller (vagy 2 szál szárzeller)
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 kisebb zöldpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg paradicsom
  • 1 ek. paradicsompüré
  • Cayenne bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • bors
  • 2 ek vaj
  • 2 ek liszt
  • 3 dl húsleves
  • 3 dl tej
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

A hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, a zellert és a paprikát késes aprítóban finomra daráljuk.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat felmelegítünk és a zöldséges keveréket puhára pároltam rajta.

Ezután rátesszük a darált húst és nagy lángon fehéredésig sütjük.

Közben a paradicsomokat forró, majd hideg vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat és a késes aprítóban összezúzzuk.

A darált húsos keveréket sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és ráöntjük a paradicsomlevet, sűrített paradicsomot és közepes lángon addig főzzük, míg a hús megpuhul, a szaftja pedig besűrűsödik.

A cukkiniket meghámozzuk és zöldséghámozóval felszeleteljük. Megsózzuk, pár percig állni hagyjuk, majd óvatosan kinyomkodjuk a levét.

Egy edényben vajat olvasztunk, hozzáadjuk a lisztet, amint felhabzik, felöltjük a húslevessel és a tejjel. Folyamatosa kevergetés közben besűrítjük, végül sózzuk, borsozzuk és a reszelt sajt nagyobb felét is belekeverjük.

Egy sütőtál aljába rakjuk egymást fedve a cukkiniszeleteket. Erre jön a darált hús, ezt meglocsoljuk sajtmártással, majd újra cukkini, hús, sajtmártás, amíg el nem fogy az összes hozzávaló. A tetejére sajtmártás kerüljön.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. 30 perc után a tetejére szórjuk a maradék sajtot.

Unsplash

Cukkinis rizottó

Hozzávalók

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 db közepes cukkini
  • 40 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 dl zöldséglé
  • 1,5 dl fehérbor
  • bors
  • zöldfűszerek

Elkészítés

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát átpasszírozzuk.

Felhevített olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát hozzáadva még pirítjuk egy percig.

Majd a rizzsel is pirítjuk egy keveset, azután felöntjük a borral és zöldséglé felével.

Lefedjük fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.

Közben megpucolva kockázzuk fel a cukkinit és szeleteljük össze a gombát.

Majd a rizshez adjuk hozzá a megtisztított feldarabolt cukkinit és a petrezselymet, azzal is főzzük egy keveset, hogy a cukkini is megpuhuljon.

Egy serpenyőben kevés olajon a gombát is pirítsuk pár percet, sózzuk meg és keverjük a kész rizottóhoz.

Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.