Életmód

Környezetszennyező esküvői lufik landoltak a Hortobágyon

A természetfotós a Facebookon gratulált az ifjú párnak, de figyelmeztetett a lufieregetés környezetkárosító hatására.

Nagy divat lett a rendezvényeken a lufieregetés, legyen szó esküvőről vagy ballagásról. Valóban látványos mutatvány, ahogy a jelképként felszálló lufi elillan a levegőben, bár mire kapcsolnánk, fotózhatnánk, már messze szálltak, sehol sincsenek. És ez itt a lényeg: tényleg sehol sincsenek? Természetesen a fizika törvényei szerint lenniük kell valahol, és mivel mi az útjukra engedtük őket, sajnos olyan helyen lesznek, ahol mi már nem tudjuk összeszedni-gyűjteni őket. Felelőtlen, bár látványos, tettünk akár komoly károkat is okozhat, madarakat, állatokat veszélyeztethet, szennyezi a környezetet. Hisz lássuk be, a lufieregetés esetében, akár tetszik nekünk, akár nem: egyszerűen szemetelünk.

Fotó: Török Zoltán/Facebook

Török Zoltán természetfotós a Hortobágyi Nemzeti Park területén akadt egy ilyen luficsomagra, amit lencsevégre is kapott, és egy tanulságos üzenetet posztolt az esettel kapcsolatban a Facebook-oldalán.

Íme a természetfotós posztja:

Ezúton is szeretnék gratulálni az ifjú párnak… viszont legközelebb, ha kérhetném, ne eregessenek lufit, ugyanis ezek nem párolognak el a légkörben, sőt a mennyországba se mennek fel, hanem bizony valahol földet érnek, mint ezúttal a Hortobágyi Nemzeti Park kellős közepén. Egész biztos vagyok benne, hogy csupa jóindulat van mögötte, de kérem, gondolkozzunk el a következményeken! Ez tök olyan, mint szemetet eldobálni, ezek a ballonok is itt maradnak évekig, és addig is rengeteg problémát okoznak, még ha azt is állítja a lufiipar, hogy ezek nagy része természetesen lebomló anyagokból van, ami elég nagy csúsztatás. Amellett, hogy iszonyúan rondán néznek ki a természetben, madarak gabalyodnak bele, mert fészekanyagnak nézik, és aztán kínhalállal végzik, hogy csak egyet említsek. Mondok helyette pár ötletet: lehet a bulin óriásbuborékot fújni, az nagyobb poén, vagy miért nem inkább fát ültetni közösen, az sokkal cukibb, mint ezek a ronda lufik. Előre is köszönöm és mindeniknek, aki fontolóra veszi. vagy kiköti a rendezvényszervező cégnek, hogy ne eregessenek lufikat az égbe. A világ minden táján találkozom ezekkel, erdőkön, mezőkön, mocsarakban, kinn a tengeren és egyszerűen nem értem… Azért, mert eltűnik a szemünk elől, ezek még bizony valahol landolnak. Talán ez a poszt is segít kicsit. Köszönöm.

A lényeg ugyanis az, hogy az emberek gondoljanak bele, mielőtt ilyen lufieregetős vagy bármi hasonló akciót csinálnak, hogy milyen következménye van a vadvilágra, környezetre nézve – teszi még hozzá egy hozzászólásban.

Fotó: Török Zoltán/Facebook

Mi is azt gonduljuk az ilyen ünnepségekről, hogy érdemesebb az örömet környezetbarát módon celebrálni, hisz számtalan lehetőség van arra is. És igen, a közös faültetés talán nem olyan látványos a násznép vagy a rokonság számára, de nemcsak szép gesztus, hanem komoly természetvédelmi üzenete is van, ami hosszú távon biztosan megtérül.

Kiemelt kép: Török Zoltán/Facebook

Házasodjunk, akár egy hercegnő - esküvői trendek 2019-ben
25 trendi esküvői ötletet gyűjtöttünk össze.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik