Életmód

Környezettudatosságban mindenkit lekörözött a bioszentandrási csoda

Az E.ON idén harmadik alkalommal adta át az úgynevezett E.ON Energy Globe Magyarország díjat.
Korábban a témában:

Az E.ON idén harmadik alkalommal adta át az úgynevezett E.ON Energy Globe Magyarország díjat, amely a magyar fejlesztésű fenntarthatósági kezdeményezések elismerésére és a környezettudatos szemlélet népszerűsítésére szolgál – közölte a társaság az MTI-vel.

A nyertesek között van klímasemleges szálloda, ahol még a medence vizét is növények tisztítják; interaktív környezetvédelmi oktatóterem; közösségi kert; napelemes tetőcserép; és egy speciális, vízen úszó napelemcellákból álló energiatermelési kísérleti projekt is.

A cég márciusban hirdette meg az Energy Globe Magyarország versenyt, amely egy 1999-ben indult nemzetközi megmérettetés része, és amelyben idén már 182 ország vesz részt. A magyarországi fordulóra beküldött több mint 150 pályaműből a szakmai zsűri döntése, illetve a közönség szavazatai alapján választották ki a nyerteseket és díjazták hat – egyéni kezdeményezés, épület, jövő generációja, vállalat, ötlet, önkormányzat – kategóriában az innovatív, fenntartható ötleteket.

Az E.ON Energy Globe Magyarország verseny fődíját, egy 100 százalékban elektromos Nissan LEAF autót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Hernádszentandrás Község Önkormányzata nyerte meg, az általuk kialakított BioSzentandrásnak nevezett ökogazdálkodási rendszerrel.

BioSzentandráson mindenki megértette az idők szavát
Nem vesztek el a süllyesztőben, ökológiai mintagazdaságot hoztak létre a faluban.

Ennek keretében zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárt, aszalványokat állítanak elő, egyedi kézműves termékeket készítenek, erre épülő szolgáltatásokat alakítottak ki. Hernádszentandrás egyúttal a pályázat Önkormányzat kategóriáját is megnyerte.

Az Egyéni kezdeményezés kategóriában a pécsi Zöld Folt Közösségi Kert lett a legjobb, amelyben egy elhanyagolt, szemetes belvárosi foghíjtelket formáltak szép, és a közösség számára is hasznos területté.

Hajba Gergő, az E.ON Energy Globe Magyarország verseny egyéni kezdeményezés kategóriában díjazott pécsi Zöld Folt Közösségi Kert koordinátora paradicsomokat gondoz a közösségi kertben, Pécs belvárosában 2019. szeptember 24-én. A kert kialakítása 2018 szeptemberében kezdődött, jelenleg 40 tagjuk használ fejenként 3 négyzetméteres parcellát kertészkedésre – Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az Épület kategória győztese a borsod megyei Irotán található Irota EcoLodge elnevezésű klímasemleges üdülőhely lett, amit kizárólag használt, illetve újrahasznosított anyagokból építettek fel, a melegvizet napkollektorok állítják elő, az áramot pedig napelemek termelik.

A Jövő generációja kategóriában egy környezetvédelmi oktatóterem, a pécsi Öko-Kuckó végzett az élen.

Óvodások játszanak egy foglalkozáson a pécsi Öko-Kuckóban 2019. szeptember 25-én. A 2004 óta működő köznyezetvédelmi oktatóterem elsõ helyen végzett az E.ON Energy Globe Magyarország verseny Jövő generációja kategóriájában – Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Vállalat kategória nyertese a Terrán GENERON napelemes tetőcserép, amelynek a különlegessége, hogy a napcellákat úgy integrálják az egyedi tetőcserepek felszínére, hogy azok megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel.

Az Ötlet kategóriában a SOL-ART elnevezésű úszó solar panelt díjazták, a fejlesztés lényege, hogy a napelemeket egy olyan különleges bevonattal látják el, ami lehetővé teszi, hogy azok a vízen lebegjenek, így használhatóak akár például kikötők energiaellátására is.

Kiemelt kép: Facebook/Bioszentandrás

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.