Virágzó vidékünk

Nádasdon már épül az ország egyik legnagyobb naperőműve

Az elkövetkezendő időszakban közel 45 ezer darab panelt szerelnek fel a nádasi erőműben, ami mintegy 18 ezer ember villamosenergia szükségletét fedezi majd. Mivel folyamatosan épülnek másutt is hasonló parkok az országban, nehéz megmondani, hányadik legnagyobb lesz az országban, de mindenképpen a legmonumentálisabbak közé tartozik ez a naperőmű.

Hónapokkal ezelőtt figyeltünk fel először rá, hogy Zalaegerszeg és Szombathely között félúton, Nádasd határában valami készül. Először azt hittük, az épülő gödörben mesterséges tavat létesítenek, de aztán egy hónapja nekiálltak a napelem-paneleket felszerelni. Azt is hallani lehet, hogy különleges év lesz az idei a napenergia magyarországi történetében, ugyanis rekord mennyiségű naperőművet építenek szerte az országban.  Többek között idén márciusban adták át minden idők legnagyobbját, az MVM paksi naperőművet, a maga 20,6 MW beépített kapacitásával. – Kíváncsiak  voltunk, mi készül Vas megyében, és mekkora lesz? Egyáltalán hány évig üzemeltethető biztonsággal egy ilyen napelempark? Kérdéseinkre a nádasi naperőmű egyik fejlesztője, a BNRG KFT cégvezetője, Halász Róbert válaszolt.

Kezdjük azzal, mikorra készül el Nádasdon  a napelempark? Ki a beruházó, és ki működteti majd?

Terveink szerint júliusban startol a kereskedelmi üzem. A beruházó egy izraeli, tőzsdén is jegyzett cég, a Enlight Renewable Energy”. A projekteket jómagam és Pusztai Peter üzlettársam fejlesztette, majd értékesítette az Enligh nevű izraeli megújuló energia befektető cégnek. Ez az MVM után a második legnagyobb napenergia befektetővé vált Magyarországon, a magántőke szektorban pedig a legjelentősebbé.

Fotó: Pais-H Szilvia

Van-e valami külön apropója, hogy épp Nádasd közelében épül? 

A projektet ketten fejlesztettük, Pusztai Péter üzlettársammal közösen. Három fő feltétele van egy ilyen típusú beruházásnak: először is a megfelelő adottságú iparterület, másodszor a villamos hálózat befogadóképessége a nagyobb kapacitású villamos energiának, harmadrészt pedig egy támogató önkormányzat. Itt mindegyik feltétel biztosított.

Mik a fontosabb paraméterei a beruházásnak, mennyibe kerül egy ilyen park megépítése?

A nádasdi erőmű kapacitása 15MWp, a beruházási költség pedig mintegy 6 milliárd Ft. Mintegy 18 ezer ember villamos energia szükségletét fedezi majd, és mindenképpen a legnagyobbak közé tartozik a Magyarországon megépült erőművek közül.

Egy ilyen napelempark hány évig működik? Hány embert foglalkoztat majd?

Mintegy 25 évig működni az erőmű. Talán 4-5 embert foglalkoztat majd állandó jelleggel, akik a panelek és a villamos rendszerek karbantartásával foglalkoznak.

Az elmúlt időszakban számos hírben lehetett olvasni arról, hogy az országban több ilyen napelempark is létesül. Vannak erről információi?  Végeznek máshol is az országban hasonló beruházásokat?

Az izraeli cég Kapuváron és Túzséron épít még ilyen nagyteljesítményű erőműveket. Mi, mint fejlesztők több más helyen is fejlesztünk és fejlesztettünk naperőműveket, főleg Vasban és a környező megyékben, így például Vépen, Csepregen, Kőszegen és Söjtörön.

Egy laikus kérdés: a megtermelt áramot felvásárolja az EON, és ő értékesíti aztán?

A megtermelt villamos energia megy fel a villamos energia hálózatra és támogatott “zöld energiaként” kerül eladásra a rendszer üzemeltetőjének. Minden EU-s országnak van egy vállalása, hogy a villamos energia fogyasztásának hány %-át fogja megújuló energiából előállítani. Ezen környezetbarát megoldások ezt a célt segítik elérni.

Fotó: Pais-H Szilvia

Egy-egy ilyen napelempark mitől környezetbarátabb megoldás, mint a hagyományos áramtermelés?

A napelemek által termelt villamos energia nem jár semmilyen kibocsátással a termelés helyén – a panelek előállításának van CO2 lábnyoma, de ez meg mindig töredéke bármilyen más fosszilis erőműben előállított villamos energia károsanyag-kibocsátásának.

A panelek pusztán a nap besugárzásából állítanak elő egyenáramot, amit az inverterek váltóárammá alakítanak és ez kerül feltáplálásra a villamos energia hálózatra.

Egyénileg, családi házakban is megéri napelem-paneleket építeni, megtérül egyáltalán?

Háztartási méretben is megéri napelemeket telepíteni a saját házra. Ebben az esetben egy “oda-vissza” mérős órát szerelnek fel, így amikor nincs villamos energia felhasználás a házban vagy a rendszer többet termel mint a fogyasztás, akkor visszafelé tekeri a villanyórát.

Címlapkép: Pais-H Szilvia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik