Virágzó vidékünk

Napelemes mintaváros lett Kiskunfélegyháza

26 helyszínen összesen 626 kilowatt összteljesítményű háztartási méretű kiserőművet telepítettek.
Korábban a témában:

Huszonhat közintézmény kapott napelemeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert mintegy 400 millió forint támogatásnak köszönhetően Kiskunfélegyházán – tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

Csányi József elmondta:

az energetikai beruházás a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal kötött konzorciumi együttműködésben valósult meg. Ezzel Kiskunfélegyháza is részesévé válik annak az országos folyamatnak, amit a szakemberek napelem-forradalomként emlegetnek.

Az elnyert európai uniós forrásból a Kiskunfélegyházán egy időben megvalósuló három napelemes projekt keretében 26 helyszínen összesen 626 kilowatt összteljesítményű háztartási méretű kiserőművet telepítettek. A beruházás a villamosenergia-fogyasztásban éves szinten tízmilliós nagyságrendű megtakarítást eredményez, ami a jövőben egy megújulóenergia-alap részét képezheti, amiből további napelemes beruházások létesülhetnek.

A legnagyobb összegű projekt keretében mintegy 201 millió forint értékű energetikai korszerűsítést végeztek el a település hat általános és három középiskolájában, ezzel nagyrészt kiváltva az elektromosenergia-fogyasztást.

Nagypáli, 2018. május 9.
Napcelláról mûködõ közvilágítás és napelelmek a Tourinform épületének tetején a Zala megyei Nagypáliban 2018. május 9-én. Az E.ON Energy Globe Magyarország díját önkormányzati kategóriában a Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programjának ítélte oda a zsûri, ugyanis a programnak köszönhetõen a falu központjában smaragdfa liget épül, hibrid erõmû (szél- és napenergia), illetve fotovoltaikus napelem telep található.
MTI Fotó: Varga György
Megállíthatatlanul dübörög a magyar csodafalu
Két évtized alatt fenntartható, élhető és jól működő települést hoztak létre.

Megújuló energia hasznosításával korszerűsítették mintegy 56,5 millió forintból Kiskunfélegyháza két bölcsődéjét és hét óvodáját is. Nyolc közintézmény esetében – köztük idősek otthonai, a hajléktalanellátó, a családok átmeneti otthona és a városi sportcsarnok – összesen 143 millió forintot fordíthatott az önkormányzat energetikai korszerűsítésre.

A projekt jelentős megtakarítást eredményez a városi fenntartású intézmények esetében, de komoly összeget tudnak majd spórolni az iskolák részére is, ami a jobb színvonalú oktatásra fordítható. Az iskolák ugyan nem városi fenntartásúak, de az önkormányzat folyamatosan áldoz korszerűsítésükre, fejlesztésükre

– hangsúlyozta a polgármester.

Csányi József azt is elmondta: keresik a megoldást egy, a távfűtéshez kapcsolódó biomassza-erőmű építésére is. Az önkormányzat azt szeretné ugyanis elérni, hogy a városi távfűtéshez földgáz helyett megújuló zöldenergiát használjanak, írta az MTI.

Kiemelt kép: Fantoly Márton/Félegyházi Közlöny

Kommentek

Elba island sea, Portoferraio Enfola headland beach and Capanne mount. Livorno Tuscany, Italy, Europe
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.