Húsz torta volt versenyben a Budapest hivatalos születésnapi tortája címért, közülük a Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis nevű alkotása nyerte el az első helyet. A Budapest 150 Torta november 17-től lesz kapható a cukrászdákban.
Az 1873. november 17-i egyesülés szimbólumaként három alapanyagcsoportot alakítottak ki. A szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.
A Pest csoport alapanyagai a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában megtalálható hozzávalók közül kerültek ki. Ezek közt szerepel a csokoládé, a gránátalma, az ananász, a pisztácia, a narancs és a füge.
A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagok, mint a szőlő, a mandula, a sárgabarack, a mogyoró, a gesztenye és a dió.
Az Óbuda csoportba pedig az 1870-es és 1880-as évek olyan jellegzetes fűszerei kerültek, mint a vanília, a rózsa, az ánizs, az ibolya, a kávé és a citrom.
A kötelező elemek mellett az ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasol, ezek közt szerepelnek a nugátok és a likőrök, valamint az eper, a málna, a grillázs, a marcipán, az író, az őszibarack, a birsalma, a ribizli, a cseresznye vagy a meggy.
Amikor Budapest születésnapi tortáját kerestük, egy olyan összetett ízélményt szerettünk volna megmutatni és kínálni, amiben összpontosul múlt, jelen és megjelennek benne a korabeli izgalmas alapanyagok, így is szólt a pályázati kiírásunk. Hiszen a magyar főváros 150 éve egyesült, ez alatt az idő alatt nagyon sok fajta behatás és élmény gazdagította és érlelte az ízlésvilágunkat. Ezért tartom különösen fontosnak, hogy továbbvigyük a gasztronómiai hagyományainkat, de már új és friss látásmóddal kombinálva. Budapest tortája ezt a különleges kettősséget foglalja magában, bízom benne, hogy öröm lesz belekóstolni mindenkinek
– mondta el Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója.
A Natalis torta ízharmóniáját a mogyoró, a kávé és az áfonya adja
Célunk egy olyan sütemény elkészítse volt, mely a Budapest alapításának korára jellemző magyar cukrász hagyományok előtt kíván tisztelegni. Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (Dobos torta, Eszterházy torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik. Így esett a választásunk a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást
– mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.
Érdekesség, hogy az Auguszt cukrászdák is a közelmúltban ünnepelték az alapításuk 150. évfordulóját, ezért a készítők elmondása szerint külön megtiszteltetés és öröm volt, hogy ők nyerték meg a pályázatot.