Otthon készült

Olyan sikere van a tortáinak, hogy cukrászműhelyt nyit a háromgyermekes szentendrei anyuka

A nagy kedvence az volt, amikor egy versenyvitorlást kértek a torta tetejére.

Paitz Tina rokonoknak, barátoknak készített eddig tortát, és a közösségi oldalán osztotta meg a fotókat. A házi jelleg nála azt jelenti, hogy sokkal rugalmasabban kezeli a kéréseket, szinte minden kívánságnak eleget tesz.

Így nekem is izgalmasabb, mintha csak fix választékból készítenék tortát. Szeretem a kihívásokat, magam is folyamatosan keresem az új ötleteket

– mesélte Tina. Aki mindig a maximumot szeretné kihozni a munkájából.

A kezdetekről megtudtuk, hogy a vendéglátóipari főiskolán egy picit már belekóstolt az ételek világába, de minden azzal kezdődött, mikor megunta a cukrászdából rendelt tortákat.

Nem voltak rosszak, nem erről van szó, de egy idő után nekem nagyon egyformának tűntek a krémek, az édességük miatt nem igazán jöttek át az egyedi ízek. Ezért gondoltam, hogy próbálok sütni egyet magam is.

Volt egy receptkönyve, ami tele volt tortareceptekkel, és azokkal kezdett el kísérletezgetni, majd mikor gyesen volt első gyermekével, felgyorsultak az események.

Amikor Iza már elmúlt pár hónapos észrevettem, hogy a kislányom is jobban elvan, ha sürgök-forgok, csinálok mellette valamit. És mivel nem lehet egész nap rendet rakni, elkezdtem sütögetni

– mondta el Tina, aki a saját esküvőjére eszterházi tortát, készített, nászajándékba pedig felajánlotta a sógorának, hogy nekik is süt egyet.

Viszont ők már egy rendes, fehérbe burkolt, emeletes tortát szerettek volna díszítéssel. Na, ez volt a második szint

– tette hozzá nevetve, hiszen ilyen stílusban még nem alkotott süteményt, ezért alaposan utána járt a dolognak, és sok-sok munkával végül elkészült az első olyan alkotása, amik a cukrászdák polcaira is kikerülnek esküvői ajánlatként.

Az amatőröknek nagyon tetszett, finom is volt, de azért egy szakember talált volna benne hibát. Én viszont itt nagy kedvet kaptam ehhez a vonalhoz is, izgalmas volt marcipánból bevonatot, díszeket készíteni.

Ezért Tina egyre jobban beleásta magát a torták világába, és mire második gyermeke, Vince bölcsibe ment, már a család, barátok mind kaptak egy-egy különleges édességet. Itt a tortasütés történetében egy hosszabb szünet következett, mert Tina visszament dolgozni, és már nem nagyon jutott ideje a sütésre. De a harmadik gyermek érkezésével újraindul a házi sütés.

Tina szinte minden ötletet próbál megvalósítani. Van, amikor egy képet kap, néha csak körülírják, hogy milyet szeretnének vagy teljesen rábízzák.

A nagy kedvencem az volt, amikor egy versenyvitorlást kértek a torta tetejére. Ez a feladat egy nagyon komoly tervezést igényelt. Először is képeket keresni a hajóról, minden szögből megvizsgálni, majd megtervezni, hogyan és milyen sorendben építsem és állítsam fel

– idézte fel Tina, aki elmesélte, hogy egy gyurmajellegű cukormasszával dolgozott, ami hasonlít a marcipánhoz, de nagyon keményre megszárad. A vitorla pedig cukorpapírból készült. Arra pedig külön büszke, hogy ezt a vitrolást és több más díszét is vitrinben őriznek.

Tina mindent maga készít, piskótát, krémeket, szószokat és nem használ kész figurákat sem, ő formáz meg mindent. Külön kérésre természetesen beleteszi például az ünnepelt kedvenc pisztáciapasztáját és díszít néha keksszel.

Most pedig a szentendrei anyuka élete egyik legizgalmasabb kalandjába kezd, amit a bátran nevezhetünk a tortakészítés harmadik szintjének: ha minden a tervek szerint alakul augusztusban nyitja meg a műhelyét.

Ez már egy komoly vállalkozás lesz. Elmondása szerint ehhez a lépéshez szükség van több millió forintos beruházásra, hiszen fel kellett újtani a bérleményt, beburkolni a falat, majd beszerezni a rozsdamenetes acél eszközöket, alapanyagokat, külön előkészítő mosogató és kézmosó is kellett építeni.

Nem is bírnám egyedül, egy társammal együtt béreljük majd a helyiséget és a család is segített a felszerelésben, a műhely kialakításában

– emelte ki a cukrász, aki közben természetesen a szakmai képzést is elvégezte.

Azt viszont hozzátette, hogy a házi hobbisütéshez elég, ha van tortaformánk, egy robotgép a keveréshez, habveréshez és a kenőkések is hasznosak, bár eleinte ő is spatulával és otthoni késekkel kenegettet.

A sütő pedig teljesen mindegy milyen van, mert Tina elmondása szerint ő maga egy ősrégi sütőben kezdte, és ott is finom piskóták készültek. Ki kell tapasztalni, hogy mekkora hőfokon, hogyan teljesít a szerkezet. A lényeg a szorgalom és a szenvedély, ami mindenképp meghozza majd a finom eredményt!

Kapcsolódó
Egymázsás tortát készítettek egy lagzira Nógrádban
Magassága meghaladta az egy métert, a legalsó és legfelső szinteket pedig mintegy 250 marcipán rózsa díszítette.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik