Otthon készült

Őszi favorit a szuperpuha almás-diós süti

Zamatos gyümölcsteával fogyasztva nincs kényeztetőbb és egészségesebb őszi sütemény.

Ősszel is szükségünk van vitaminpótlásra és rostokra, és a gyümölcsös ízekre is ugyanúgy vágyunk, mint nyáron. A friss almát nemcsak nyersen, hanem édességekben is szívesen falatozzuk.

Ha első ránézésre bonyolultnak is tűnik ez a sütemény, akkor se ijedjünk meg, mert valójában elronthatatlan és egyszerű kevert tészta az alapja! Az íze pedig minden munkáért kárpótol.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 20 dkg kristáycukor
  • 150 g puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy vamíliaesszencia
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 ml tej

A szószhoz:

  • 20-30 dkg tejföl
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3-5 dkg porcukor

A tetejére:

  • 1 kg alma (amennyit cikkekre vagy kockákra vágva szépen rá tudunk teríteni egy közepes tepsire – ha kicsit kevesebb, az sem baj)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 5-10 dkg durvára vágott dió (én csak felezten, negyedeltem, így is mennyei volt!)

 

Elkészítése

  • A lágy vajat keverjük ki alaposan a kétféle cukorral, majd a tojásokkal.
  • Adjuk hozzá a tejet, keverjük tovább.
  • Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és keverjük krémesre az egészet.
  • Az almát hámozzuk meg, majd szeleteljük cikkekre, darabokra, ahogy szeretjük. Ha ezzel végeztünk, csepegtessünk rá pár csepp citromlevet, majd forgassuk a fahéjjal elkevert cukorba.
  • A szószhoz keverjük ki a tejfölt a porcukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral.
  • A durvára vágott diót pirítsük meg egy kis serpenyőben, zsiradék nélkül.
  • Állítsuk össze a süteményt: a kevert tésztár öntsük egy közepes méretű tepsibe (kb. 25*25 centiméteresbe, de másféle is jó, legfeljebb magasabb vagy alacsonyabb lesz a sütink).
  • Öntsük rá a tejfölös szósz harmadát, és simítsuk el rajta egyenletesen.
  • Rendezzük el rajta az almát, szórjuk rá a diót.
  • Öntsük rá a maradék tejfölös szószt.
  • 170-180 Celsius fokra előmelegített sütőben süssük 45-55 percig (a sütő teljesítményétől és a tepsink nagyságától függ, de látszik, ha készen van, szép aranysárga a teteje).
  • Élvezzük melegen vagy hidegen a mennyei sütit! Melegen, vanília fagylalttal megbolondítva igazi gasztronómiai szuperédesség!

Jó étvágyat kívánunk!

Kiemelt kép: Dubóczky Krisztina

Mutasd meg a szereteted rózsás-almás sütivel
Mert a szív, az alma és a rózsa soha nem megy ki a divatból.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.