Otthon készült

Mámorító lett Békés tortája

Polgár Zoltán/Facebook
Polgár Zoltán/Facebook
Idén a csokoládén volt a hangsúly, amely alapanyagként valamilyen formában – ét, tej, fehér, barna – meg kellett jelenjen a tortában.

A fehér csokis, málnás és kókuszos ízekkel készült „Nyári mámor” fantázianevű torta lett a Békés tortája cím tulajdonosa. A Kertészné Kozma Enikő által készített torta mostantól egy évig viseli a címet, írta a bekesmatrix.hu.

Az idén második alkalommal rendezték meg a tortakészítő versenyt, amelyen a napokban hirdetettek győztest.

Kapcsolódó
Élethű torták az olimpiai bajnok magyar cukrász specialitásai
Különleges édességek a sült oldalastól a kopasz macskáig.

A Békési Polgármesteri Hivatal által megszervezett és lebonyolított verseny nagy népszerűségnek örvend. A versenyre bárki nevezhetett kortól, nemtől függetlenül, aki érzett magában kedvet és affinitást a tortakészítéshez.

A megmérettetésre idén 15 nevezés érkezett a járás településeiről, köztük Békésről, Muronyból és Köröstarcsáról. A versenyzők igazán komolyan vették a versenyt, jó látni, hogy az otthonokban micsoda érdeklődés és tanulni vágyás van jelen a cukrász szakmát illetően

– mondta Polgár Zoltán, Békés város alpolgármestere.

Nevezni 20 cm átmérőjű, kerek tortával lehetett, amely küllemében és díszítésében Békéshez köthető, és nem tartalmaz különleges alapanyagot, nem ehető díszeket a dekoráció sem. Idén a csokoládén volt a hangsúly, amely alapanyagként valamilyen formában – ét, tej, fehér, barna – meg kellett jelenjen a tortában.

A zsűrit a szakma békési cukrászmesterei alkották, Nagy Lajos, Lagzi János, Sipaki István, Juhász Zoltán és Mucsiné Fodor Hajnalka, aki egyben a verseny ötletgazdája. A pontszámokat az íz, a kreativitás, a külalak és az összbenyomás értékelésével kaptak a versenyzők alkotásai.

Nagyon örültünk, hogy a tavalyi verseny után, idén folytathattuk. Teljes odaadással nyújtottuk a segítséget a verseny megszervezésében és lebonyolításában, reméljük, hogy a következő évben még többen éreznek majd kedvet a részvételre

– tette hozzá az alpolgármester.

Most egy éven keresztül Kertészné Kozma Enikő „Nyári mámor” viseli a Békés Tortája 2021 címet, amit a helyi cukrászdákban a Nagy-féle Cukrászdában, a Sipaki Cukrászdában, Lagzi János Cukrászdájában és Juhász Cukrászdában fognak árusítani 2021. október 1-től 2022. május végéig.

A verseny 2. helyezettje Kozmáné Fábián Anikó „Virágos álom” fantázia nevű tortája lett, a 3. helyen Máté Ferencné „Csokivarázs” nevű tortája végzett.

Különdíjat kaptak: Faragó Katalin („Csokimámor”), Vrbovszkiné Szabó Marianna („Nyári napsugár”), Mohácsiné Fekete Hajnalka (Párizsi álom”), Szabó Ildikó („Körösmenti szilvás csokitorta”).

Kapcsolódó
Ha isteni sütit szeretnél, fogj egy bögrét
Rupáner-Gallé Margó receptjei tarolnak a neten: egyszerűek és nagyszerűek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik